Jurnalul.ro Special Anchete Mircea Băsescu a “recrutat” o fostă judecătoare acuzată de luare de mită

Mircea Băsescu a “recrutat” o fostă judecătoare acuzată de luare de mită

de Ion Alexandru    |   

Nu a trecut decât o lună de zile de la eliberarea din penitenciar a lui Mircea Băsescu, iar amănuntele picante ale afacerilor falimentare pe care acesta le controlează nu au întârziat să apară. La începutul săptămânii trecute, lichidatorul judiciar al faimoasei SC Fattoria Terrantica SRL, firma lui Mircea Băsescu din Portul Constanţa, a fost înlocuit, prin votul majorității creditorilor. Astfel, Prime Insolv Practice SPRL, casă de insolvență la care colaborează și Andreea Blejnar, soția fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, și care a avut, în ultimii ani, calitatea de administrator judiciar și, ulterior, de lichidator al fabricii de împachetat pui pentru NATO, a fost înlocuită prin votul creditorilor cu un cabinet individual de insolvență, deținut de Corina Eugenia Jianu. Aceasta este nimeni alta decât fostul președinte al Secției a II-a din Tribunalul Constanța, suspendată din magistratură la sfârșitul anului 2014, după ce a fost trimisă în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. 

 

În data de 16 octombrie, a avut loc o adunare a creditorilor societății falimentare SC Fattoria Terrantica SRL, pe care Mircea Băsescu a controlat-o, efectiv, până la intrarea în pușcărie. Creditorii întruniți atunci au fost Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice a Municipiului București, prin Administrația Finanţelor Publice Sector 4, care deține 1,77% din masa credală, SC Europeinvest Free Zone SRL, cu 53,45%, și SC MB Consult Company SRL, SC Global Business & Investments SA și Mircea Băsescu, ultimii trei deținând un pachet de 37,09% din totalul masei credale.

Acești creditori s-au întrunit pentru a aproba, prin vot, două puncte aflate pe ordinea de zi. Primul se referă la a lua act despre renunțarea SC Prime Insolv Practice SPRL la mandatul de lichidator judiciar și, în paralel, la desemnarea în calitate de lichidator judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL a unei alte case de insolvență. A fost propus, în acest sens, Cabinetul Individual de Insolvență Corina Eugenia Jianu. Cu același prilej, a fost supus la vot și onorariul pe care acest cabinet de insolvență urmează să-l încaseze din activitatea de lichidare a firmei lui Băsescu. Este vorba despre un onorariu fix, în sumă de 10.000 de lei, pentru întreaga procedură, și de un onorariu variabil, în procent de 8 la sută din valoarea fondurilor obținute de aceasta în favoarea creditorilor.

 

Schimbarea lichidatorului a întrunit vot majoritar

Hotărârea aferentă punctului 1 aflat pe ordinea de zi a fost adoptată cu un scor de 92,31 la sută din totalul creditorilor prezenți. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice București a votat în sensul că a luat act de schimbarea lichidatorului judiciar și a precizat ca, în cazul desemnării unui alt lichidator, judecătorul sindic să selecteze una dintre ofertele aflate la dosar, în timp ce SC Europeinvest Free Zone SRL a votat în sensul desemnării CII Corina Eugenia Jianu în funcția de lichidator judiciar al SF Fattoria Terrantica SRL și s-a arătat de acord cu onorariul propus.

MB Consult Company SRL, Global Business & Investment SA și Mircea Băsescu au votat, la rândul lor, favorabil pentru înlocuirea SC Prime Insolv Practice SPRL din funcția de lichidator, cu CII Corina Eugenia Jianu.

De remarcat este faptul că principalul creditor al fabricii de împachetat pui din Portul Constanța, SC Europeinvest Free Zone SRL, se află, la rândul ei, în procedură de faliment și este reprezentată, în calitate de lichidator judiciar, de către casa de insolvență Dăscălescu & Co SPRL. Această entitate este condusă de către avocatul Elena Dăscălescu, fost magistrat, fost director adjunct al Bancorex și fost consilier juridic în cadrul AVAS. Din echipa de asociați ai Dăscălescu & Co SPRL mai face parte și avocatul Liviu Stan, de asemenea ex-consilier juridic la Bancorex și ex-consilier juridic la AVAS. Colaborator al aceleiași case de insolvență este și Corina Eugenia Jianu, proaspăt desemnată prin vot, inclusiv de către Mircea Băsescu, în funcția de luchidator judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL.

 

Dosar de corupție pentru fosta judecătoare

Din descrierea postată pe pagina web a casei de insolvență Dăscălescu & Co SPRL aflăm că Eugenia Corina Jianu este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova, promoția 1997, și că este de profesie consilier juridic, a ocupat juncția de judecător sindic și, în prezent, este practician în insolvență.

Corina Eugenia Jianu este o fostă judecătoare în cadrul Judecătoriei Constanța și fost judecător la Tribunalul Constanța, până în data de 29 noiembrie 2014, când Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea acesteia din funcţie. Asta, deoarece, cu o zi înainte, în data de 28 noiembrie 2014, judecătoarea a fost trimisă în judecată, de către Direcția Națională Anticorupție, în stare de libertate, pentru săvârșirea a două presupuse fapte de abuz în serviciu și a unei presupuse fapte de luare de mită. Este vorba despre un dosar în care a fost trimis în judecată, printre alții, și fostul primar al orașului Năvodari, județul Constanța, Nicolae Matei. Fostul edil este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, o tentativă a aceleiași infracțiuni, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de cei doi, au mai fost trimiși în judecată omul de afaceri Isidor Gurgu, societatea SC Dormarbib Group SRL, Victoria Căpățână, Constantin Florin Idvu, precum și Alexandru Vasile Manu, membru în AGA a Asociaţiei FC Săgeata Năvodari.

 

Acuzată că a primit un teren pentru a da hotărâri favorabile 

Procurorii susțin, în rechizitoriul întocmit, că, în anul 2011, primarul Nicolae Matei, împreună cu SC Dormarbib Group SRL și cu Isidor Gurgu au constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în anul 2013, perioadă în care primarul a ințiat mai multe hotărâri de consiliu local prin care să creeze premisele fraudării intereselor economice ale Primăriei Năvodari și, ulterior, a dispus în mod ilegal de bunurile și banii localităţii.

Concret, în perioada 2010-2011, Nicolae Matei a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri din intravilanul orașului, situate pe malul mării, cu încălcarea legii, producând un prejudiciu de 25 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor în cauză. În 23 iulie 2012, Nicolae   Matei, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu legate de gestionarea patrimoniului orașului, a aprobat vânzarea a trei suprafeţe de teren (de 20,64 hectare, 15,98 hectare și 25,09 hectare), cu suma de 275.509,6 lei, în condiţiile în care valoarea reală de piață a acestor terenuri era de 1.853.970,4 lei. Cumpărătorul a fost SC Dormarbib Group SRL. În 20 decembrie 2012, același primar a încheiat un contract de sultă prin care a transmis dreptul de proprietate asupra altor patru suprafețe de teren, primind în schimb de la firma în cauză un teren de 7.315 metri pătrați. Mai departe, primarul a efectuat mai multe plăţi către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în mod ilegal. Din acești bani, 2.269.510 lei au fost ulterior transferaţi din conturile asociației sportive către firme de tip fantomă.

În aceste condiţii, în 19 octombrie 2010, primarul Nicolae Matei i-ar fi dat judecătoarei Corina Eugenia Jianu, care activa atunci la Judecătoria Constanţa, un teren de 500 metri pătrați. Acesta a fost primit prin intermediul fiicei judecătoarei și era o “plată” pentru “îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului învestit cu soluționarea a două dosare, prin care s-au vătămat drepturile și interesele legale ale orașlui Năvodari”. Anchetatorii mai susțin că între fiica judecătoarei și SC Top Vision SRL, firma primarului din Năvodari, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care judecătoarea ar fi dobândit acel teren la preţul de 8.560 de lei, în condițiile în care valoarea de circulație a acestui teren era de 139.550 de lei. Transferul terenului s-a realizat la scurt timp după ce Nicolae Matei a beneficiat, prin interpuși, de efectele hotărârilor judecătorești “nelegale și netemeinice, pronunţate cu rea-credință de inculpata Jianu Corina Eugenia”, se arată în rechizitoriu. Dosarul se află, în prezent, la Tribunalul București și încă se judecă fondul.

 

Nu vrea să-l plătească pe fostul lichidator

Revenind la ultimele evoluții din dosarul falimentului SC Fattoria Terrantica SRL, a lui Mircea Băsescu, mai aflăm, din același proces-verbal de ședină al adunării creditorilor că un al doilea punct aflat pe ordinea de zi era acela al luării la cunoștinţă despre o plată pe care trebuia să o încaseze fostul lichidator, SC Prime Insolv Practice SPRL, în cuantum de 198.975 de lei, reprezentând remunerația restantă, dar și a unei alte sume, de 6.661,72 de lei, reprezentând cheltuielile de procedură avansate de această casă de insolvență.

La vot, lucrurile au stat cu totul altfel decât situația de la primul punct aflat pe ordinea de zi. Respectiv, Direcția Generală Regională a Finanţelor Publice a Municipiului București a votat în sesnul ca aceste detalii să fie stabilite prin decizie a judecătorului sindic. SC Europeinvest Free Zone SRL a votat în sensul că a luat act de aceste formalități. În schimb, MB Consult Company SRL, SC Global Business & Investment SA și Mircea Băsescu s-au opus plății sumei de 198.975 de lei cu titlu de onorariu solicitat față de Prime Insolv Practice SPRL, susținând că pretinderea acestei sume nu este dovedită cu documente justificative corespunzătoare, iar “activitatea efectivă depusă până în prezent (de casa de insolvență - n.red.) nu justifică nicio astfel de datorie față de aceasta” și “nici plata acestei sume, care este exagerat de mare raportat la munca și diligențele efectiv depuse în procedura insolvenței de Prime Insolv Practice SPRL, în calitate de administrator judiciar și, ulterior, de lichidator judiciar”.

În legătură cu cheltuielile de procedură solicitate, firmele lui Mircea Băsescu, dar și el însuși, pe persoană fizică, au votat în sensul ca acestea să fie făcute în funcție de documente, și, în final, au votat, de asemenea, împotrivă.

În cele din urmă, însă, hotărârea privind punctul al doilea de pe ordinea de zi a fost adoptată cu votul majoritar al creditorului SC Europeinvest Free Zone SRL, care deține 53,45% din totalul masei credale a SC Fattoria Terrantica SRL.

 

Fratele fostului preşedinte, dar afară din propria firmă

Supărarea lui Mircea Băsescu pe fostul lichidator judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL poate avea legătură și cu faptul că, deși această casă de insolvență are ca și colaborator soția unui vechi prieten al său, a acționat împotriva lui în anii în care s-a ocupat de insolvența companiei din Portul Constanța. “Jurnalul Național” a dezvăluit, anul trecut, că din echipa SC Prime Insolv Practice SPRL face parte și Andreea Florentina Blejnar, soția fostului președinte al ANAF, Sorin Blejnar, un apropiat al fraților Traian și Mircea Băsescu. De pe pagina web a SC Prime Insolv Practice SRPL aflăm că, în dosarele de insolvență, această societate este reprezentată de către Tatiana Manolache Orofei, avocat, practician în insolvență, compatibil membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență și avocat coordonator al SCPA “Manolache și Asociații”. Tot de aici, aflăm că societatea lucrează cu o echipă de opt profesioniști și colaboratori, din care face parte și Andreea Florentina Blejnar, descrisă ca “avocat practician în insolvență, compatibil, având numărul matricol 1C 4078, înscris în tabloul Uniunii la data de 15.04.2014, cu o experiență de peste 11 ani în domeniul juridic, specializată în drept civil, drept fiscal, drept bancar și proprietate intelectuală”.

De altfel, în data de 25 octombrie 2016, Prime Insolv Practice SPRL a prezentat Tribunalului București raportul de activitate al SC Fattoria Terrantica SRL, pentru perioada 15 iunie – 25 octombrie. Potrivit acestui raport, pe lista creditorilor firmei în cauză se aflau BRD, Mircea Băsescu, Global Business & Investments SA (controlată de Dragoș Băsescu), MB Consult Company SRL (controlată de Mircea Băsescu), Direcţia Generală a Finanțelor Publice București Sector 4, Primăria Agigea prin Direcția de Impozite și Taxe Locale, precum și alte companii private, printre care se numără și celebrul Energy Holding SA, companie controlată de “băiatul deștept” din energie, Bogdan Buzăianu. Administratorul special a prezentat, în același raport, o listă de acțiuni pe care le-a întreprins în numele și pentru Fattoria Terrantica SRL. Interesant, din acest punct de vedere, este că una dintre măsurile întreprinse anul acesta a fost aceea de concediere a lui Mircea Băsescu, Astfel, Prime Insolv Practice SPRL susține că, la data de 27 iunie 2016, în temeiul articolului 56 litera f din Legea nr. 53/2004, a emis Decizia de încetare a contractului de muncă al lui Mircea Băsescu la Fattoria Terrantica, ca urmare a “condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate”.

 

În 2013, compania Fattoria Terrantica SRL, firma de ambalat pui congelați pentru armata SUA, controlată de Mircea Băsescu, a decis să intre în insolvență. Procesul a fost demarat la Tribunalul București, care, în ianuarie 2014, a admis cererea companiei debitoare de desemnare a unui administrator special, respectiv a SC Prime Insolv Practice SPRL.

 

 

 

200.000 de lei este suma pe care Mircea Băsescu refuză să o achite către fostul lichidator, la care colaborează și Andreea Blejnar. Anul trecut, Prime Insolv Practice l-a concediat pe Mircea Băsescu din propria firmă, ca urmare a faptului că a fost condamnat la închisoare.

Subiecte în articol: mircea basescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri