Profesorul Mircea Operan a povestit, la Antena3CNN, scandalul care a izbucnit în legătură cu bunurile Zoiei Ceaușescu,
Ea a fost arestată după Revoluția din 1989 și a stat 8 luni în închisoare. Între timp a fost evacuată din vila de protocol în care locuia iar averea a fost confiscată de statul român în 1990.
Mircea Oprean continuă și astăzi lupta pentru recuperarea bunurilor soției sale. În anul 2010, el a obținut în justitție dreptul de a revendica bunurile soției sale iar doi ani mai târziu el a pus poprire pe conturile Trezoreriei Municipiului București.
Însă nu a primit niciun ban iar în 2021 a deschis o nouă acțiune în instantă prin care solicită validarea unei alte popriri pe sumele actualizate cu indicele inflației.
Procesul este pe rol la Curtea de Apel București după ce judecătorii i-au respins cererea pe fond.
Parchetul General i-a confiscat Zoiei Ceaușescu, în martie 1990, zeci de bunuri, care ulterior au fost vândute. Printre acestea se afla o blană de leopard, mai multe cojoace bărbătești, costume, pantofi de piele, genți de damă, un ceas de aur, oferit de Nicolae Ceaușescu ginerelui său.
În cadrul anchetei au fost indisponibilizate mai multe sume de bani, reprezentând contravaloarea părților sociale deținute de Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean la fabrica de confecții Scornicești. Peste 143.000 de lei au fost confiscați și depuși la BNR intrând în bugetul statului.
"Multe bunuri le-au luat procurorii"
El a povestit că i-a văzut pe procurori purtând cravatele lui Nicolae Ceaușescu.
"Mă simt rușinat de subiect ca văzând tragediile din țară, să vin acum cu aceasta problemă a mea. Toate nenorocirile s-au întâmplat din cauză că la noi justiția nu funcționează. Oricât ar lăuda și că nu mai sunt urmăriri, nu e adevărat.
Socrii mei au fost comandați la moarte și executați fără să existe o probă la dosar. Multe (n.r bunuri) le-au luat procurorii. Eu am văzut procurori cu cravatele lui Nicu", a povestit Mircea Oprean.