Activitățile de mișcare în oglindă îi ajută pe copiii cu dizabilități, autism sau alte nevoi suplimentare să își îmbunătățească coordonarea fizică și abilitățile motorii.
Aceste activități oferă copiilor șansa de a lucra împreună, de a construi relații și empatie pentru ceilalți. Copiii au experiența de a prelua conducerea și de a-i urma pe alții.
De ce ai nevoie pentru o activitate de mișcare în oglindă
Tot ce ai nevoie pentru o activitate de mișcare în oglindă este de două sau mai multe persoane. Pot fi un adult și un copil, sau doi copii.
De asemenea, poți face jocuri de mișcare în oglindă în grupuri mici sau mari, cu o persoană care conduce mișcarea pentru ceilalți.
Cum să faci activități de mișcare în oglindă
Stați față în față.
Alegeți o persoană care să fie lider și o persoană care să fie „oglindă”. Liderul face mișcări pentru ca cealaltă persoană să le copieze. Oglinda copiază exact mișcările liderului, ca și cum ar fi într-o oglindă.
Nu vă atingeți fizic unul de altul. Doar urmăriți-vă îndeaproape și copiați mișcările.
Fii pe rând lider și oglindă.
Mișcările pot fi orice, de la mișcări ale întregului corp până la expresii faciale. Încearcă să faci mișcări lente și deliberate, astfel încât cealaltă persoană să poată ține pasul.
Adaptarea activităților de mișcare în oglindă pentru a se potrivi copiilor cu abilități diverse
Pentru copiii cărora nu le place contactul vizual, iată câteva lucruri de încercat:
Concentrează-te pe mâini și brațe.
Faceți mișcările unul lângă celălalt, în loc să stați față în față.
Mișcările în oglindă cu utilizarea de obiecte, precum un camion cu excavator sau un animal de jucărie.
Pentru copiii cu mobilitate redusă, poți mișca doar brațele sau doar picioarele. De asemenea, poți încerca să copiezi expresiile faciale și mișcările capului.
Pentru copiii cu multă energie, folosește întregul corp, cum ar fi sărituri, balansarea brațelor, întinderea, ghemuirea sau tremuratul, notează raisingchildren.net.