Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cardiologi: și 4.000 sunt suficienți

Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cardiologi: și 4.000 sunt suficienți

de Monica Cosac    |   

Activitatea fizică insuficientă este a patra cea mai frecventă cauză de deces în lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, însă cât înseamnă „suficient”? De foarte mulți ani se spune că 10.000 de pași pe zi ar face diferența, dar cel mai amplu studiu de până acum demontează acest mit.

 

Practic, „sunt necesari doar 4.000 de pași pe zi pentru a reduce semnificativ decesele din orice cauză și chiar mai puțini pentru a reduce decesele cauzate de boli cardiovasculare”, spun autorii unei metaanalize pe acest domeniu, dată publicității de Societatea Europeană de Cardiologie. 

În prezent, oamenii de știință nu mai au niciun dubiu cu privire la efectele nocive ale sedentarismului, un stil de viață care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare și scurtează viața. Cea cea mai la îndemână activitate fizică o reprezintă mersul pe jos, iar odată cu dezvoltarea tehnologiei și apariției ceasurilor inteligente și a smartphone-urilor dotate cu tot felul de senzori și pedometre, tot mai mulți oameni urmăresc câți pași înregistrează zilnic. 

Se spune că ideal este să parcurgi în fiecare zi 10.000 de pași, iar multe astfel de gadgeturi au acest număr setat ca prag, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă științifică care să ateste că acesta reprezintă ținta ideală pentru sănătate sau pentru a scădea în greutate. 

2 km pe zi pentru o inimă sănătoasă

Noua metaanaliză, realizată pe aproape 227.000 de persoane din 17 studii diferite din întreaga lume, a arătat că numărul de pași pe care ar trebui făcuți în fiecare zi pentru a avea beneficii pentru sănătate este mult mai mic decât se credea anterior. Mai exact,  4.000 de pași (circa 3 km) au fost suficienți pentru a reduce riscul de a muri din orice cauză, iar puțin peste 2.300 de pași (adică până-n 2 km) sunt suficienți pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor inimii și ale vaselor de sânge (bolile cardiovasculare), este concluzia studiului publicat, marți, în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă. 

Pe de altă parte, cercetarea cu cât mergi mai mult pe jos, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari.

Practic, spun cercetătorii, riscul de a muri din orice cauză sau din cauza bolilor cardiovasculare scade semnificativ cu fiecare 500 până la 1.000 de pași în plus pe care îi faci. 

Fiecare 1.000 de pași suplimentari, peste cei 4.000, au redus riscul de a muri din orice cauză cu 15% până iar o creștere de 500 de pași pe zi a fost asociată cu o reducere cu 7% a decesului din cauza bolilor cardiovasculare. Iar beneficiile pentru sănătate au continuat să crească cu fiecare mie de pași. Studiul a inclus persoane care au mers foarte mult pe jos – atingând 20.000 de pași zilnic – iar oamenii de știință spun că nu au găsit încă o limită superioară a beneficiilor obținute prin această activitate fizică.

 

„Studiul nostru confirmă că, cu cât mergi mai mult, cu atât mai bine”, spune prof. Maciej Banach profesor de cardiologie la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia. 

Valabil indiferent de vârstă sau de climă

„Am descoperit că acest lucru se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, indiferent de vârstă și indiferent dacă locuiți într-o regiune temperată, subtropicală sau subpolară a lumii sau într-o regiune cu un amestec de clime. În plus, analiza noastră indică faptul că sunt necesari doar 4.000 de pași pe zi pentru a reduce semnificativ decesele din orice cauză și chiar mai puțini pentru a reduce decesele cauzate de boli cardiovasculare”, a mai precizat acesta, potrivit medicaxpress.com. În cee ace privește vârsta, la cei de peste 60 de ani, beneficiile mersului pe jos au fost ceva mai mici decât la persoanele cu vârste sub 60 de ani. 

„Până acum, nu a fost clar care este numărul optim de pași, atât în ceea ce privește punctele de limită peste despre care putem începe să vedem beneficii pentru sănătate și limita superioară, dacă există, și rolul pe care aceasta îl joacă în sănătatea oamenilor”, a spus și dr. Ibadete Bytyçi de la Centrul Clinic Universitar din Kosovo, unul dintre autori principali al lucrării, precizând că, totuși, date disponibile cei care merg câte 20.000 de pași pe zi au fost limitate, astfel aceste rezultate trebuie confirmate în grupuri mai mari de oameni. 

Această metaanaliză este prima care nu doar că evaluează efectul mersului pe jos de până la 20.000 de pași pe zi, ci și prima care analizează dacă există diferențe în funcție de vârstă, sex sau locul în care locuiesc oamenii.

Peste 3 milioane de decese legate de sedentarism

Există dovezi puternice că un stil de viață sedentar poate contribui la creșterea bolilor cardiovasculare și la o viață mai scurtă. Studiile au arătat că activitatea fizică insuficientă afectează mai mult de un sfert din populația lumii. Mai multe femei decât bărbați (32% față de 23%) și persoanele din țările cu venituri mai mari în comparație cu țările cu venituri mici (37% față de 16%) nu fac suficientă mișcare.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea fizică insuficientă este a patra cea mai frecventă cauză de deces în lume, cu 3,2 milioane de decese pe an legate de inactivitatea fizică. Pandemia de COVID-19 a dus, de asemenea, la o reducere a activității fizice, iar nivelurile de activitate nu și-au revenit nici până în prezent.

Un slogan de marketing luat de bun

Recomandarea de a face 10.000 de pași zilnic pentru a beneficia pentru sănătate nu a avut, de fapt, o bază științifică, ci a apărut în urma unei campanii publicitare derulate cu zeci de ani în urmă.

Daniel Lieberman, paleoantropolog la Harvard, care a studiat evoluția exercițiilor fizice, spune că își are originile într-o reclamă a japonezilor. Acesta a scris în cartea sa „Exercised” că acest manpo-kei (tradus ca un contor de 10.000 de pași) a fost inventat în anii 1960 de compania japoneză Yamasa Tokei - producătorul primului pedometru comercial - care a ales numele pentru că „suna bine”, potrivit Insider. Și chiar a funcționat. Compania și-a vândut produsul, iar conceptul a devenit popular în întreaga lume ca o măsură pentru sănătate.

Subiecte în articol: mit pasi zi cardiologi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri