Se spune că nu e bine să mănânci prea multe ouă, pentru că vei avea probleme cu inima. Totuși, studiile nutriționiștilor nu confirmă acest mit. Ouăle sunt printre cele mai versatile alimente, aproape de nelipsit din orice dietă. Pot fi mâncate pe tot parcursul zilei, de la micul dejun până la cină. Dar cât de sănătoase sunt ele cu adevărat?
Multă vreme s-a crezut că ouăle nu sunt foarte sănătoase din cauza conținutului mare de colesterol. Un ou mare are aproximativ 185 de mg de colesterol, iar cum ghidurile de nutriție sănătoasă recomandă să nu consumăm mai mult de 300 de mg de colesterol pe zi, oamenii considerau că două ouă sunt deja prea mult, pentru o dietă sănătoasă.
Totuși, cercetările recente au arătat că tipul de colesterol regăsit în ouă nu este același care poate să formeze depuneri pe arterele de sânge. Cu alte cuvinte, nu este colesterol ”rău”. În plus, consumul de ouă nu a putut fi legat până acum de riscul crescut de a dezvolta afecțiuni cardio-vasculare.
De partea cealaltă, ouăle sunt pline de substanțe bune pentru sănătate. Sunt foarte bogate în vitamina E, care menține sănătatea creierului. Conțin luteină și zeaxantină, care protejează vederea și reduc inflamația.
Ouăle sunt o variantă foarte bună dacă vrei să obții rapid proteine. Un singur ou conține 6 grame de proteine, plus vitaminele A, B12 și D, totul cu numai 70 de calorii. Un târg destul de bun, nu-i așa?
Pe de altă parte, nu exagerați…nici cu numărul de ouă mâncate, nici cu ingredientele pe care le asociați. De exemplu, baconul, unul dintre alimentele cel mai adesea mâncate alături de ouă. Dincolo de faptul că nu e sănătos, felul în care este preparat, cel mai adesea prăjit, îl face un adevărat inamic pentru dietă și sănătate.
Ouăle sunt potrivite, mai ales la micul dejun. Da, gălbenușurile conțin grăsimi și colesterol, dar au mult mai multe efecte pozitive care înclină balanța.