Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modificări importante în Codul Rutier 2023. Restricții pentru șoferii tineri. Noi reguli pentru pietoni și bicicliști

Modificări importante în Codul Rutier 2023. Restricții pentru șoferii tineri. Noi reguli pentru pietoni și bicicliști

de Redacția Jurnalul    |   

Senatorii au propus modificarea substanțială a Codului Rutier în 2023. Dintre aceste schimbări, unele vizează direct șoferii tineri, pietonii și bicicliștii, având potențialul de a schimba regulile în trafic.

Una dintre cele mai importante propuneri este interzicerea conducătorilor auto tineri de a utiliza mașini cu o putere de peste 100 de cai sau 75 Kw în cazul vehiculelor electrice. Această regulă ar urma să se aplice șoferilor sub 21 de ani și celor care au obținut permisul de categoria B cu mai puțin de un an în urmă. Această măsură, dacă va fi adoptată, ar putea aduce schimbări semnificative în preferințele auto ale tinerilor conducători.

În plus, propunerea prevede o creștere substanțială a numărului de ore necesare pentru pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B. Astfel, de la 20 la 25 de ore pentru partea teoretică și de la 35 la 45 de ore pentru partea practică. Această măsură ar putea aduce o creștere a costurilor pentru viitorii șoferi, iar instructorii auto anticipează o posibilă majorare a tarifelor pentru ședințele de conducere.

Propunerea nu se oprește aici și aduce modificări importante și pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști. Printre acestea se numără interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare în timpul deplasării, cu scopul de a preveni distragerea atenției de la vehicule, semnale sau indicații importante.

De asemenea, propunerea prevede o schimbare importantă în ceea ce privește anunțarea radarelor în trafic. Conform noilor reguli, poliția rutieră va fi obligată să avertizeze conducătorii auto cu privire la prezența radarelor, o măsură menită să contribuie la conștientizarea și respectarea limitelor de viteză.

În plus, polițiștii rutieri vor avea obligația de a conduce coloane de vehicule în caz de accidente, calamități naturale sau condiții meteorologice nefavorabile, asigurând astfel fluiditatea și siguranța circulației în situații de forță majoră, potrivit avocatnet.ro..

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri