Descoperirea a fost făcută la Tecuci de muncitorii care săpau un șanț în curtea bibliotecii locale. Aceștia au dat peste un vas ceramic, plin cu monede vechi. După primele cercetări, s-a stabilit că monedele din alamă au circulat în Principatul Moldovei și au fost realizate la Suceava, în vremea domnitorului Eustatie Dabija (1661-1665). Specialiștii au mai stabilit că sunt imitații după monede suedeze și ale Ducatului de Brandenburg.
„Tezaurul conține monede dintr-un aliaj de alamă. Dabija Vodă avea și propria moneda, tot din aramă. Ele sunt importante pentru că demonstrează o practică a vremii, atunci se falsifica moneda”, a declarat arheologul Paul Ciobotaru.
Tezaurul conține peste 20.000 de monede falsificate în secolul al 17-lea. Arheologii au izolat zona și au decis să continue săpăturile.
„În perioada medievală, desele lupte pentru tron sau atacurilor venite din partea tătarilor, îi determinau pe domnitori Moldovei și a Valahiei să ascundă monede fie în cetatea lor de scaun, fie în orașele sau reședințele mai importante. Posibil ca de teama unor incursiuni militare, ele să fi fost îngropate într-un vas de lut, la o adâncime care să nu permită să fie descoperite. Este o descoperire importantă pentru cercetarea arheologică și pentru istoria noastră”, a explicat Maria Răileanu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Galați.
Monedele vor fi fi expuse la muzeul din Tecuci.
(sursa: Mediafax)