Jurnalul.ro Ştiri Locale Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" îşi deschide din nou porţile în acest weekend

Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" îşi deschide din nou porţile în acest weekend

Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" îşi deschide din nou porţile, sâmbătă şi duminică, copiii şi adolescenţii, dar şi adulţii pasionaţi de istoria militară fiind întâmpinaţi cu activităţi diverse în care se pot familiariza cu aspecte mai puţin ştiute privind trecutul şi prezentul oştirii române. Actuala ediţie a Zilelor Muzeului Militar Naţional are ca temă "Istoria militară retrăită". Vor fi prezentate interactiv momente din istoria militară a României, cu personaje şi scene ce vor prinde viaţă cu ajutorul personalului muzeului şi a numeroşi colaboratori. 

Potrivit unui comunicat al Muzeului Militar, transmis Agerpres, în cadrul acestei manifestări, oaspeţii vor putea asista la standul organizat de Asociaţia "Terra Dacica Aeterna" de la Cluj la reconstituirea epocii războaielor daco-romane prin prezentarea unor aspecte ale vieţii militare şi civile din acea perioadă. 

Epoca medievală din secolele XIII - XV va fi adusă la viaţă de grupurile istorice "Compania Ursului Brun" din Bucureşti şi "Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei" din Braşov, care vor prezenta echipament militar şi armament şi vor efectua demonstraţii de luptă în conformitate cu tactica utilizată în acele vremuri. 

Epoca Renaşterii fi reconstituită de asociaţia "Societas Militae Getae". Membrii acesteia, în costume de epocă din secolul al XVI-lea, vor reconstitui tehnica duelului, vor prezenta modul de mânuire a armamentului alb şi tirul cu arcul tradiţional, în timp ce mânuirea arcului medieval, demonstraţiile de tragere şi iniţierea în utilizarea acestei arme de luptă la distanţă vor fi urmărite în cadrul prezentărilor făcute de asociaţia "Ares Archery" la poligonul amenajat în curtea muzeului. 

Membrii asociaţiei bucureştene "6 Dorobanţi" vor întruchipa un detaşament echipat în uniforme ale oştirii din Ţara Românească - infanterie, artilerie şi dorobanţi ai Agiei - din vremea Revoluţiei de la 1848, iar scena Războiului de Independenţă a României (1877-1878) va fi recreată de asociaţia "Tradiţia Militară". Rolurile aliaţilor (drujinele de voluntari bulgari înfiinţate la Ploieşti), dar şi ale inamicilor (nizamii otomani) vor fi jucate de membrii Societăţii Naţionale "Traditsia" din Bulgaria. 

Marile bătălii din Moldova din vara anului 1917 vor prinde viaţă prin prezentările realizate de membrii Clubului de Istorie Militară, care vor reconstitui o poziţie de luptă a Armatei Române de pe frontul de la Mărăşeşti, şi de Asociaţia "IR-33 Cetatea Aradului", care va reprezenta Regimentul Kuk de infanterie Nr. 33, unitate a Armatei austro-ungare cu componenţă majoritar românească. 

Perioada celui de Al Doilea Război Mondial va fi marcată prin organizarea unui punct de comandă de pe Frontul de est, realizat de membrii asociaţiilor "Redescoperă Istoria" din Bucureşti şi "Retromil" din Braşov, în timp ce standul asociaţiei bucureştene "Deutsches Freikorps" va prezenta uniformele şi echipamentul armatei germane din timpul ultimei conflagraţii mondiale. 

Armata României zilelor noastre va fi reprezentată de una dintre unităţile de elită din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale - Detaşamentul de Căutare şi Salvare prin Luptă, care va prezenta la standul său echipamentul şi armamentul din dotare, precum şi tehnicile specifice activităţii sale. 

Cei mai mici vizitatori vor fi delectaţi cu jocuri şi demonstraţii specifice. În cadrul manifestării va fi organizat şi un târg al colecţionarilor de obiecte militare de epocă. Pasionaţii de filme documentare cu tematică istorico-militară vor putea viziona materiale inedite la cinematograful de campanie special amenajat pentru această ocazie, iar iubitorii fanfarelor militare se vor delecta cu muzică militară de epocă, marşuri şi muzică de promenadă la mini-concertele fanfarei Serviciului Muzicilor Militare. 

Nu va lipsi tradiţionala "hrană de război" - fasolea cu cârnaţi, pregătită la bucătăria de campanie organizată în incinta muzeului. Accesul la acest eveniment este gratuit pentru toţi vizitatorii. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri