Jurnalul.ro Special Anchete Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste va fi gata, în doi ani, la Timișoara și costă 1,1 milioane de euro

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste va fi gata, în doi ani, la Timișoara și costă 1,1 milioane de euro

de Ion Alexandru    |   

Ministerul Culturii a finalizat, la mijlocul acestei luni, licitația privind atribuirea unui contract referitor la elaborarea documentației și execuția lucrărilor pentru amenajarea, la Timișoara, a Muzeului Național al Revoluției din Decembrie 1989. Contractul prevede că muzeul trebuie finalizat în termen de doi ani și costă aproape 1,15 milioane de euro. Locația aleasă pentru acest edificiu cultural se află în administrarea Ministerului Apărării Naționale și găzduiește, în prezent, Garnizoana Timișoara.

 

Este vorba despre un contract privind servicii de elaborare a documentației de proiectare și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții Muzeul Național al Revoluției din Decembrie 1989 (MNRA)”, precum și a analizei tehnice din partea proiectantului, pe durata execuției lucrărilor, potrivit unui anunț de atribuire publicat de Ministerul Culturii, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice). Concret, au fost achiziționate servicii de elaborare a studiului de fezabilitate, inclusiv elaborarea documentației pentru Planul Urbanistic Zonal, precum și obținerea tuturor avizelor și aprobărilor pentru acestea. Apoi, se va elabora proiectul pentru autorizarea construcției, proiectul de organizare a execuției lucrărilor și documentația pentru obținerea avizelor necesare. Se vor elabora proiectul tehnic de execuție, proiectul post-execuție și certificarea de performanță energetică a clădirii.

Inițial, Ministerul Culturii era dispus să pună la bătaie, pentru acest obiectiv, suma de 1.246.003 euro fără TVA. În urma licitației deschise, organizate la data de 15 noiembrie 2021, autoritatea contractantă a încheiat cu societatea bucureșteană SC Popp & Asociații SRL, deținută de Mădălin Vasile Coman și de Andrei Dragoș Marcu, contractul nr. 16/2021, în valoare de 965.000 de euro fără TVA, respectiv de 1.148.350 de euro cu TVA inclusă.

 

Proiect finanțat de Guvern, împreună cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

 

În documentația de atribuire, se arată că „necesitatea investiției publice Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 (MNRA) este fundamentată de caracterul fondator pe care evenimentele istorice din decembrie 1989 îl au pentru societatea românească în ansamblul său în prezent și viitor. Trecerea a 30 de ani de la cel mai important eveniment al istoriei recente a României a făcut vizibilă necesitatea unui muzeu național dedicat Revoluției din Decembrie 1989 ca spațiu al comemorării, înțelegerii și angajării societății într-un proces de relevare a valorilor fundamentale care au stat la baza acesteia, nevoia de libertate, demnitate și democrație”. Asta, în condițiile în care, până în prezent, nu a fost edificată o instituție muzeală de nivel național dedicată Revoluției Române din 1989.

Imobilul, care se dorește a fi transformat în Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste, este amplasat în Piața Libertății, nr. 5-7, din municipiul Timișoara și a fost primit în administrare de la Ministerul Apărării Naționale, prin H.G. nr. 281/2019. Clădirea nu este clasată monument istoric sub cod propriu, dar face parte din situl urban cartierul „Cetatea Timișoara”, municipiul Timișoara. Imobilul se compune din teren în suprafață de 5.278 de metri pătrați, pe care se află, în prezent, o clădire administrativă, un garaj, un  șopron și o rampă.

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 este înscris în proiectul F/P 1572 din 2006, privind finalizarea construcției, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România, finanțat de Guvernul României, în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 937 din 2007.

 

Muzeul va păstra vie memoria victimelor din 1989

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza parafării acestui contract, se dorește realizarea unui spațiu integrativ, multifuncțional și interdisciplinar care să răspundă misiunii Muzeului Revoluției Anticomuniste din România, vor putea fi atinse valorile care vor defini activitatea instituției. Concret, se vizează înfiinţarea unui muzeu naţional dedicat comemorării evenimentelor Revoluţiei din decembrie 1989. Mai mult, se urmărește lărgirea accesului publicului, în primul rând al publicului tânăr, la expoziții moderne și accesarea de informații relevante din punctul de vedere al educației civice, democratice, prin ateliere și evenimente.

Guvernul preconizează că acest muzeu pune România pe harta țărilor care demonstrează atașamentul față de valorile democratice prin muzealizarea unei teme relevante pentru societatea contemporană și va crea o oportunitate de a stimula gândirea critică prin artă şi cultură.

Foarte important este că acest edificiu  va recunoaşte efortul deja depus de a păstra vie memoria Revoluţiei, celebrând victimele de acum 32 de ani, dar va crește și reprezentarea istoriei recente a României pentru public, creând posibilitatea unui proces de reevaluare a prezentului

Muzeul va pune bazele unei viitoare importante colecţii de patrimoniu, stabilind un etalon de bună practică în domeniul conservării patrimoniului şi cercetării istoriei recente.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri