Jurnalul.ro Ştiri Observator Natalitatea, după model francez

Natalitatea, după model francez

de Dan Radu    |   
Oprirea fenomenului de împuţinare a populaţiei României nu poate fi realizată decât prin măsuri pe termen lung, spun sociologii Institutului Naţional de Statistică, invocând exemplul Franţei, una dintre puţinele ţări europene care au un spor natural pozitiv. De ce au eșuat metodele românești?

România ar trebui să urmeze exemplul Franţei, care a aplicat o politică de încurajare a natalităţii pe o perioadă de 60 de ani, fiind, în prezent, printre puţinele state europene unde numărul celor care se nasc anual este mai mare ca numărul celor care dispar, spune președintele INS, sociologul Tudorel Andrei. În cadrul unui seminar dedicat situaţiei natalităţii din ţara noastră, Tudorel Andrei a arătat că România a înregistrat o creștere a populaţiei cu 26% în perioada 1960 – 1990, ca urmare a interzicerii avorturilor, însă măsura nu a fost una sustenabilă. În perioada 1990 – 2015, populaţia ţării noastre a scăzut cu 14%. În schimb, Franţa a avut o majorare a populaţiei cu 13% în același interval. Tudorel Andrei a legat aceste mișcări demografice de politica de încurajare a natalităţii din Franţa. „Este vorba de măsuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, de măsuri în natură, aici aș da ca exemplu dezvoltarea creșelor și măsuri care ţin de așa-numitele scutiri de impozite pentru anumite categorii de familii”, a declarat sociologul.

Odată cu scăderea natalităţii, populaţia României îmbătrânește. Ţara noastră ocupă locul 43 în topul celor mai îmbătrânite naţiuni din lume. În 2030 se estimează vă vom ocupa locul 12.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri