Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful NATO: Armele nucleare sunt „garanția supremă de securitate” a Alianței

Șeful NATO: Armele nucleare sunt „garanția supremă de securitate” a Alianței

de Redacția Jurnalul    |   

Într-o referire rară la arsenalul nuclear occidental, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri eforturile alianței de a-și adapta capacitățile la amenințările actuale la adresa securității, luând notă de ultima retorică nucleară și de exercițiile Rusiei.

Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, care va include și o reuniune a grupului de planificare nucleară al alianței, el a numit armele nucleare „garanția supremă de securitate” a NATO și un mijloc de a menține pacea, potrivit Reuters.

Deși este bine cunoscut faptul că SUA a desfășurat bombe nucleare în mai multe locații din Europa, NATO vorbește rareori despre aceste arme în mod public.

Discutând despre ceea ce a numit „adaptarea continuă” a arsenalului nuclear al NATO, Stoltenberg a declarat că Olanda a declarat în iunie că primele avioane de luptă F-35 sunt pregătite să transporte arme nucleare și a spus că SUA își modernizează armele nucleare din Europa.

El a descris creșterea activității Rusiei în jurul capacităților sale nucleare. „Ceea ce am văzut în ultimii ani și luni este o retorică nucleară periculoasă din partea Rusiei.... Vedem, de asemenea, ceva mai multe exerciții, exerciții nucleare din partea Rusiei”, a spus el.

Marți, Rusia a declarat că trupele sale au început a doua etapă a exercițiilor pentru a exersa desfășurarea de arme nucleare tactice alături de trupele belaruse, după ceea ce Moscova a declarat că sunt amenințări din partea puterilor occidentale.

De la trimiterea a mii de trupe în Ucraina la 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în situații extreme.

Rusia acuză SUA și aliații săi europeni că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare, oferindu-i Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.

Stoltenberg s-a referit, de asemenea, și la modernizarea armelor nucleare ale Chinei, afirmând că se așteaptă ca Beijingul să crească numărul de rachete nucleare în câțiva ani, iar multe dintre ele vor putea ajunge pe teritoriul NATO.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: nato arme nucleare securitate garantie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri