Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac militar împotriva Ucrainei

NATO avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac militar împotriva Ucrainei

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat, marţi, Rusia asupra consecinţelor generate de un eventual atac militar împotriva Ucrainei, informează agenţia Reuters.

"Va fi un preţ mare pentru Rusia dacă va utiliza din nou forţa împotriva independenţei Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din ţările NATO, desfăşurată în capitala Letoniei, Riga.

Şi secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avertizat Rusia. "Vom avea consultări strânse cu aliaţii din cadrul NATO şi cu partenerii, în următoarele zile, despre necesitatea de a adopta noi măsuri la nivelul Alianţei Nord-Atlantice pentru consolidarea apărării, a rezistenţei şi a capacităţilor defensive", a declarat Antony Blinken.

Rusia se opune vehement aderării Ucrainei la NATO şi denunţă suplimentarea capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor ruse.

Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat 92.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, vineri, că Rusia pregăteşte o tentativă de lovitură de stat sau o intervenţie militară în Ucraina la începutul lunii decembrie.

Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia nu pregăteşte niciun complot în Ucraina. Rusia a argumentat că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu. Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi din cauza susţinerii oferite de Moscova insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: nato
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri