"În acest stadiu, poziţia noastră oficială este aceea că noi nu putem confirma informaţiile conform cărora nord-coreeni sunt angajaţi activ ca soldaţi în efortul de război (rus)", a declarat Rutte în timpul unei conferinţe de presă la sediul alianţei.
"Însă, desigur, aceasta se poate schimba", a adăugat el, întrebat cu privire la date ale Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean (NIS).
Coreea de Nord a desfăşurat un prim contingent de 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale la Vladivostok, în Extremul Orient rus, şi ar urma să trimită alţii în viitorul apropiat, a anunţat vineri NIS.
Acesta din urmă a afirmat, cu imagini prin satelit drept dovadă, că a "detectat între 8 şi 13 (octombrie) că Phenianul a transportat forţele sale speciale în Rusia pe o navă de transport a marinei ruse, confirmând începutul participării militare a Coreei de Nord" la războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei.
Rutte a precizat că este în "strâns contact" cu partenerii asiatici ai NATO, printre care Coreea de Sud, care a participat joi la reuniunea NATO la nivel de miniştri ai apărării.
Întrebat joi în legătură cu aceşti soldaţi nord-coreeni, despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că sunt 10.000 şi că se pregătesc să lupte alături de forţele ruse, noul secretar general al Alianţei a afirmat deja că nu este în măsură să confirme aceste informaţii.
"Coaliţia de criminali, cu Putin, include acum Coreea de Nord", a denunţat miercuri preşedintele ucrainean, dezvăluind că preşedintele rus beneficiază deja de ajutorul Iranului şi al Chinei.
AGERPRES