Jurnalul.ro Ştiri Locale Navigaţia este îngreunată pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al fluviului

Navigaţia este îngreunată pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al fluviului

 Navigaţia pe Dunăre se desfăşoară cu greutate pe mai multe segmente din cauza nivelului şi debitului fluviului care sunt în scădere pronunţată, dar şi a aluviunilor depuse pe fundul apei în urma inundaţiilor din lunile iunie-iulie, au anunţat luni reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos(AFDJ) Galaţi. 

Potrivit sursei citate, draga Dunărea, aparţinând AFDJ Galaţi acţionează pentru îndepărtarea aluviunilor aduse pe Dunăre în aval de Siret, iar în zilele următoare va acţiona în amonte de Prut. Şi pe Dunărea fluvială se draghează, în zona Gropeni, la km 188, la km 308-309, la Cochirleni şi în aval de Cernavodă. 

AFDJ Galaţi a emis un aviz către navigatori prin care sunt înştiinţaţi că în zona Cernavodă, între km 300 şi 346, aluviunile strânse pe fundul Dunării fac să nu se mai poată trece cu navele pline cu marfă, pentru că adâncimea apei este sub adâncimea minimă admisă pentru navigaţie în condiţii de siguranţă, de 2,5 metri. Pentru circulaţie în condiţii de siguranţă, navigatorii sunt direcţionaţi pe ruta ocolitoare, pe canalul Borcea şi doar convoaiele goale de marfă pot naviga pe segmentul Cernavodă. 

Pentru asigurarea adâncimilor de siguranţă, începând de luni, acţionează în zonă draga Rapide Dredger 2, motiv pentru care AFDJ a emis un alt aviz către navigatori: "Începând cu data de 20.08.2018 pe Dunărea fluvială, între km 304 şi km 310 va lucra draga Rapide Dredger 2 pentru asigurarea adâncimilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării. Lucrările de dragaj se vor desfăşura între limita stângă a şenalului şi centru. Activitatea de dragaj se desfăşoară atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte într-un program continuu 24 h/24 h. Draga va fi semnalizată ziua şi noaptea, iar navigaţia se va desfăşura cu atenţie mărită". 

Scăderea nivelului fluviului a făcut ca la Galaţi, în dreptul falezei Dunării, să reapară insula formată din aluviuni, de pe mijlocul apei, unde cei mai curajoşi gălăţeni merg cu barca pentru a face plajă şi chiar pentru a se scălda. AFDJ Galaţi transmite însă că insula nu ridică probleme de trafic naval, pentru că nu se află pe şenalul navigabil. 

Dunărea a înregistrat luni la Galaţi un nivel de 155 centimetri, cu trei centimetri mai puţin decât duminică. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri