Propagată cu o viteză neașteptată în rândul populației, psihoza atentatelor teroriste determină o replică neobișnuită din partea autorităților de la Berlin. Pentru prima oară de la sfârșitul Războiului Rece, guvernul german intenționează să le ceară cetățenilor să depoziteze hrană și apă, în eventualitatea unui atac sau a unei catastrofe. Autoritățile cer și un sistem de recunoaștere facială contra teroriștilor.
Aflată în stare de alertă ridicată după cele două atentate de luna trecută - comise de solicitanți de azil și revendicate de rețeaua Stat Islamic (SI) - și atacul unui adolescent cu probleme mintale, Germania pare să fi intrat în panică.
Acuzate că prin politica ușilor deschise au adus în țară sute de teroriști camuflați în imigranți, oficialitățile de la Berlin au deblocat sume uriașe pentru forțele de poliție și de securitate și pregătesc o strategie națională pentru situații de urgență.
"Populația va fi obligată să facă provizii individuale de hrană pentru zece zile”, anunță cotidianul “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, care citează pasaje din “Conceptul pentru Apărare Civilă”, document pregătit de Ministerul german de Interne pentru a fi discutat, miercuri, într-o ședință de cabinet. De asemenea, populația va fi obligată să dețină rezerve de apă pentru o perioadă de cinci zile, mai scrie publicația.
Documentul nu menționează probabilitatea unui atac pe teritoriul țării, care ar atrage după sine adoptarea unor măsuri convenționale de apărare. Cu toate acestea, măsurile de precauție prevăzute de strategia prezentată cer nemților “să fie pregătiți corespunzător pentru evenimente care ne-ar putea amenința existența și care nu pot fi excluse în mod categoric, în viitor”.
Documentul citat de publicația germană este prima strategie de apărare civilă de la încetarea Războiului Rece, măsurile existente în momentul de față în acest domeniu fiind considerate total inadecvate. Strategia pleacă de la ideea că populația trebuie să fie capabilă să se descurce singură, înainte ca deciziile autorităților să fie transpuse eficient în practică.
Între măsurile care ar trebui adoptate în situații de urgență, documentul mai menționează sprijinul acordat de populație forțelor armate, oferind drept exemplu modificarea direcțiilor în trafic, atunci când unitățile militare urmează să fie deplasate.
Recunoaștere facială în aeroporturi
Valul de imigranți care a lovit în ultimul an Germania l-a determinat pe ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, să ceară utilizarea unui software de recunoaștere facială în gări și aeroporturi, în vederea identificării suspecților de terorism, anunță Reuters. El a adăugat că un sistem similar este testat deja în cazul bagajelor nesupravegheate, pe care camerele video le semnalează după câteva minute. Germanii au fost reticenți până acum față de astfel de măsuri de supraveghere, din cauza abuzurilor comise în trecut de poliția secretă STASI , în fosta Republică Democrată Germană.
“Va trebui să ne obișnuim cu un număr tot mai mare de măsuri de securitate, cu cozi mai lungi, controale mai stricte sau carduri personale de intrare. Deși sunt obositoare, incomode și necesită timp, nu cred că aceste măsuri limitează libertatea personală” - Thomas de Maiziere