Cu numai trei zile înaintea unor alegeri legislative care se anunță extrem de disputate, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis electoratului că va anexa coloniile evreiești din Cisiordania, dacă va fi reales. Declarația sa are un potențial exploziv în Orientul Mijlociu, unde o eventuală acțiune a viitoarei conduceri de la Ierusalim în acest sens ar încălca legislația internațională, care consideră ilegale implantările evreiești din teritoriile palestiniene ocupate de Israel în 1967.
Întrebat sâmbătă de o televiziune din Israel de ce nu a extins până acum suveranitatea israeliană la implantări mai mari din Cisiordania, aşa cum ţara a făcut cu Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan, ambele ocupate în 1967 şi ulterior anexate, Netanyahu a răspuns: „Întrebați dacă trecem la următoarea etapă. Răspunsul este da”. „Voi extinde suveranitatea, fără a face distincție între blocurile de colonii și implantările izolate”, a adăugat premierul, citat de BBC. Dincolo de izul său electoral -Netanyahu aflându-se într-o cursă contracronometru pentru a obține cât mai multe voturi din partea electoratului de dreapta care sprijină anexarea unei părți din Cisiordania-, declarația a provocat deja critici virulente, deocamdată doar în Orientul Mijlociu. Nimeni nu pare să se îndoiască de faptul că Ierusalimul este în stare să-și apere interesele în regiune, având în spate susținerea necondiționată a actualei administrații americane. De altfel, chiar luna trecută, SUA au devenit prima țară care a recunoscut suveranitatea statului evreu asupra Înălțimilor Golan, luate cu forța de la sirieni în urma Războiului de Șase Zile, din 1967. Israelul a anexat Platoul Golan în 1981, printr-o decizie nerecunoscută nici până astăzi de către comunitatea internațională. Administrația Trump încearcă să forțeze însă schimbarea acestei realități prin propriul exemplu, așa cum o făcuse în urmă cu un an, atunci când a mutat sediul ambasadei americane, din Tel Aviv în Ierusalim. În momentul de față, peste 400.000 de israelieni trăiesc în coloniile din Cisiordania, în timp ce alţi 200.000 locuiesc în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel, scrie BBC. Aproximativ 2,5 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania. Palestinienii vor să-și formeze propriul stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza. Din această perspectivă, anexarea coloniilor evreiești pare să însemne sfârșitul planului numit „soluția a două state”, Israel și Palestina, care este promovat de către comunitatea internațională, prevăzând crearea unui stat palestinian ce ar coexista alături de Israel. De altfel, disputele legate de statutul coloniilor au blocat ani de zile negocierile de pace israeliano-palestiniene. Implantările israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale și toate încercările de mediere a acestei probleme s-au terminat cu un eșec.
Declarații incendiare
„Israelul va continua să încalce dreptul internaţional cu neruşinare, atât timp cât comunitatea internaţională va continua să nu pedepsească această ţară, mai ales în condiţiile în care administraţia Trump susţine Israelul în acţiunile sale de violare a drepturilor palestinienilor”, a comentat liderul palestinian Saeb Erekat declarațiile lui Netanyahu, pe care le consideră „incendiare” și „previzibile”.
„Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de către Israel încălcând dreptul internaţional. Declaraţiile iresponsabile ale premierului Netanyahu (...) nu vor schimba nimic”.
Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe