Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European (PE), a declarat că votul categoric de joi din plenul acestui for va permite României să acceseze fondurile europene din PNRR în mod mai eficient și mai flexibil.
Prin amendamentul introdus de europarlamentarii PSD Dan Nica și Victor Negrescu, noile evoluții legate de criza energetică pot constitui circumstanțe de care aplicarea PNRR trebuie să țină cont.
„Prin amendamentul propus de mine și de colegul Victor Negrescu, am cerut ca alocarea banilor europeni prin Programele Naționale de Redresare și Reziliență să țină cont de contextul extrem de grav în care ne aflăm: consecințele războiului din Ucraina și criza din sectorul energetic, cu inflația alarmantă pe care a generat-o. Cele 483 de voturi pentru amendament demonstrează realismul poziției PSD, pe care au susținut-o europarlamentari din toate marile grupuri politice europene. Excepție au făcut reprezentanți ai Renew, manipulați de eurodeputații Reper. A șocat, până și la Bruxelles, alegația lor că am vrea să scoatem reformele din PNRR. Este inadmisibil modul în care partidul condus de Cioloș s-a poziționat împotriva intereselor României”, afirmă Dan Nica.
Liderul europarlamentarilor PSD a explicat că, prin modificarea adoptată joi, se creează cadrul pentru ajustarea obiectivelor din PNRR în acord cu realitatea.
„PNRR este un program de dezvoltare care, pentru a putea fi aplicat cu succes, trebuie să țină cont de starea de fapt, atât de bulversată de război, criză și inflație după adoptarea programului. E dezamăgitoare retorica populistă și anti-românească a Reper. Ei sunt responsabili de introducerea în PNRR, pe când erau la guvernare sub umbrela USR, a nu mai puțin de 507 ținte și condiționalități pentru România. Practic, cei de la Reper au minat terenul și acum își trădează satisfacția pe care ar avea-o dacă actuala guvernare ar rata accesarea de fonduri. Iată că Europa politică i-a izolat, pentru că jocul lor obstrucționist i-a discreditat nu numai în ochii românilor, ale căror interese le-au trădat de mult, ci și în fața partenerilor de dialog din Parlamentul European”, adaugă Dan Nica.
Parlamentul European a votat joi, în sesiunea plenară de la Bruxelles, modificarea regulamentelor privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, pentru a introduce capitolele privind programul de suport pentru sectorul energetic, REPowerEU, prin care România va primi 1,39 miliarde de euro.
(sursa: Mediafax)