Jurnalul.ro Ştiri Politică Nicuşor a capitulat. Ce urmează pentru USR?

Nicuşor a capitulat. Ce urmează pentru USR?

de Marius Gîrlașiu    |   

Nicuşor Dan a demisionat din USR după ce conducerea partidului a ales să se poziţioneze împotriva referendumului privind redefinirea familiei în Constituţie. Deputatul este dispus să se întoarcă în partid dacă formaţiunea îşi va reviziui votul pe această temă. Pe scena politică circulă acum două scenarii: ruperea actualului USR în două partide mai mici (conservatori şi progresişti) sau preluarea formaţiunii antisistem de către fostul premier Dacian Cioloş.

„Lucrul cel mai rău care se poate întâmpla acum în România este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradiţiile şi pe cine nu le apără. În felul ăsta o să ajungem că 20 de ani oamenii care fură o să fure în continuare, spunând că apără tradiţiile”, a fost explicaţia lui Nicuşor Dan pentru demisia din USR. Deputatul îşi anunţase capitularea în faţa conducerii partidului, încă de miercuri seara, după ce Biroul Naţional dominat de oamenii lui Cristian Ghinea a votat poziţionarea formaţiunii împotriva referendumului privind redefinirea familiei. Decizia a fost luată la limită, cu 11 voturi pentru, 8 împotrivă şi două abţineri, într-o şedinţă tensionată în urma căreia Nicuşor Dan s-a ridicat şi le-a spus liderilor USR că el demisionează. Surse din partid susţin că majoritatea membrilor prezenţi au rămas cu gura căscată la anunţul preşedintelui, iar unii dintre userişti l-au rugat insistent să nu plece. Rugăminţile lor şi o postare a Clotildei Armand care îi cerea şi ea să rămână au fost în zadar, Nicuşor explicând într-o scrisoare că el nu face jocuri de putere cu demisia pe masă şi nu va activa „într-un partid al libertăţilor civile”. În viziunea deputatului, poziţionarea USR în favoarea căsătoriilor homosexuale va limita partidul la o nişă de 20-30% şi duce la plecarea din partid a acelor membri pentru care familia tradiţională reprezintă o valoare foarte importantă. „O poziţionare pe subiectul referendumului va face din USR partidul libertăţilor civile. Aceasta va fi imaginea cu care se va identifica USR. În USR sunt oameni pentru care valorile tradiţionale, printre care familia, sunt foarte importante. Ţin de intimitatea şi identitatea lor. Nu se vor simţi reprezentaţi de un partid al libertăţilor civile şi îl vor părăsi”, a explicat fostul lider USR în mesajul transmis partidului. Nicuşor i-a asigurat pe userişti că nu va fonda un partid conservator, ci va aştepta să apară o formaţiune în care să fie toleraţi şi progresiştii, şi conservatorii. Chiar şi aşa, deputatul a lăsat deschisă posibilitatea revenirii în USR: „Dacă partidul îşi schimbă politica pe această chestiune care pentru mine este de principiu şi dacă mă primesc şi ei înapoi, sunt gata să mă întorc”. Potrivit Statutului, revizuirea deciziei luate miercuri seară s-ar putea produce doar în cadrul forurilor de conducere superioare Biroului Naţional, adică în Congres sau în  Comitetul Politic. Nicuşor a precizat ieri că există şi varianta convocării unui referendum intern pe tema poziţionării partidului faţă de revizuirea Constituţiei, „în cazul în care 200 de membri o cer”, iar dacă decizia partidului va rămâne cea luată în Biroul Naţional el o să aştepte să apară un partid „în care să se regă- sească”. 

USR a fost votat şi de oameni care sprijină acest referendum, şi de oameni care nu-l sprijină. E convingerea mea fermă că USR-ul trebuie să se adreseze şi unora, şi altora. Nicuşor Dan, deputat USR

Apar două partide mai mici?

Divorţul lui Nicuşor Dan de partidul pe care l-a fondat a dat naştere la două scenarii pe scena politică. Se vorbeşte despre scindarea USR în două partide mai mici, unul conservator, celălalt progresist, un scenariu vehiculat şi de Clotilde Armand, încă din luna ianuarie. Franţuzoaica avertiza atunci că escaladarea tensiunilor dintre conservatorii şi progresiştii din USR ar putea duce la apariţia a două forma- ţiuni distincte: „În afară de extrema dreapta, avem la noi tot spectrul şi e greu să găsim o propunere de valoare care să îi împace pe toţi. De asta şi luptele care se văd puţin în exterior. Va trebui să găsim o cale. Fie, cum a anunţat Nicuşor Dan, ne vom rupe în USR-dreapta şi USR-stânga”. „Este un moment în care se vor contura mai clar lucrurile în interiorul USR”, a spus ieri Clotilde. Cu toate acestea, Nicuşor Dan şi-a sfătuit aliaţii să rămână în partid, alături de el aflându-se ieri mai mulţi parlamentari, printre care Oana Bâzgan, Cosette Chichirău, Cristian Ghica sau George Dircă. „Estimez că o să apară destul de curând un partid conservator. Nu făcut de Nicușor Dan şi nu pentru Nicușor Dan! Dar USR-iștii conservatori o să plece. Dacă liberalii aveau deja pregătită o platformă conservatoare-ardeleană, preluau energia conservatorilor din USR, îi preluau de fapt cu totul și acopereau total rolul de «Marele Partid Creștin Care Nu e PSD». Poate că acei conservatori din USR și prietenoși USR o să aștepte congresul PNL, poate nu”, este de părere sociologul Barbu Mateescu. O altă variantă luată în calcul ar fi preluarea USR de către Dacian Cioloş. Scenariul se bazează pe faptul că majoritatea liderilor USR din Biroul Naţional şi filialele judeţene au pledat pentru intrarea lui Cioloş în partid, iar mulţi dintre aceştia fac parte şi din platforma România 100 lansată de fostul premier tehnocrat. „Am impresia că Dacian Cioloș e mai conservator decât Nicușor Dan, deci dacă se gândește cineva că îl aduce pe Cioloș la vârful USR și nu se repetă problema, se înșală”, susţine Mateescu.

USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziționări clare și decizii luate la timp. USR merge mai departe. Cristian Ghinea, deputat USR

Subiecte în articol: nicusor dan usr
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri