Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Zeelandă va reglementa utilizarea țigărilor electronice și a produselor conexe

Noua Zeelandă va reglementa utilizarea țigărilor electronice și a produselor conexe

Ministrul asociat al Sănătăţii din Noua Zeelandă, Jenny Salesa, a anunţat vineri planurile de reglementare a utilizării ţigărilor electronice şi a produselor conexe, relatează Xinhua. 

Legea ''Smoke-free Environments Act'' 1990 (SFEA) urmează să fie modificată anul următor pentru a oferi fumătorilor mai multă încredere în calitatea ţigărilor electronice şi a produselor pe bază de tutun care nu arde, protejând în acelaşi timp copiii şi tinerii de riscurile asociate acestora, a indicat Salesa într-un comunicat. 

''Îi susţinem pe neozeelandezi să fie mai sănătoşi ajutându-i pe fumători să facă trecerea către produse mai sigure şi, în acelaşi timp, prin protejarea oamenilor care nu fumează, în special a tinerilor'', a spus Salesa. 

Modificările propuse la SFEA vor pune punct utilizării ţigărilor electronice şi a produselor similare pe bază de tutun care nu arde în locuri precum baruri, restaurante şi locuri de muncă, la fel ca în cazul ţigărilor tradiţionale, a explicat oficialul adăugând că vor exista de asemenea schimbări ale modului în care vor fi expuse în magazine produsele pentru ''vaping'' - similar publicităţii în comerţul cu amănuntul a produselor din tutun. 

Această abordare reflectă concluziile consultării publice organizată de Ministerul Sănătăţii în 2016 care au reflectat o susţinere fermă a continuării interzicerii ţigărilor electronice şi produselor conexe persoanelor cu vârsta sub 18 ani. 

Publicul va avea un cuvânt de spus cu privire la amendamentele legislative propuse, anul următor, în momentul în care comitetul selectat va solicita aplicarea acestora, potrivit ministrului. 

Rata fumătorilor este în scădere în Noua Zeelandă. În 2016-2017, 13,8% dintre neozeelandezii adulţi erau fumători zilnici, o valoare în scădere în comparaţie cu cea de 14,2% înregistrată în 2015-2016 şi cu cea de 18,3% anul anterior. 

Chiar şi în aceste condiţii, se estimează că 5.000 de persoane din această ţară mor anual din cauze asociate fumatului, potrivit statisticilor. 

''Cel mai bun lucru pe care îl pot face fumătorii pentru sănătatea lor şi a 'whanau' (familiei) lor este să renunţe de tot (la fumat), însă uneori este dificil'', a mai declarat Salesa adăugând că acesta este un pas în plus către atingerea ţelului ca Noua Zeelandă să devină o ţară fără fumat până în 2025.

AGERPRES

Subiecte în articol: noua zeelandă tigari electronice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri