Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul ROBOR, şi pentru creditele în derulare

Noul ROBOR, şi pentru creditele în derulare

de Giulia Anghel    |   

Comisia economică din Senat a adoptat marţi două amendamente importante la proiectul Legii 19/2019, care modifică OUG 114/2018. Unul vizează calcularea ratelor în funcţie de noul indice ROBOR şi pentru contractele aflate în derulare, iar celălalt stabileşte ca o parte din fondurile încasate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie să fie folosite pentru extinderea reţelelor de gaze, îndeosebi în zona rurală.

Instituţiile de credit, bancare sau nebancare, trebuie să aplice în termen de 60 de zile noul ROBOR şi contractelor aflate în derulare la 2 mai 2019, nu doar celor încheiate după această dată, aşa cum prevede în prezent OUG 114/2019. Dacă termenul va fi depăşit, din vina creditorului, se va suspenda plata ratelor până când banca va efectua modificările, la solicitarea consumatorului. Debitorul nu va plăti penalităţi pentru această întârziere care nu le este datorată. Reprezentanţii instituţiilor de credit susţin că noul mod de calcul ROBOR nu garantează şi rate mai mici la bancă.

„Este o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile pentru că, până la urmă, pe român îl interesează ca indicele să fie calculat corect. Este foarte greu de crezut că indicele pe tranzacţii va fi deasupra celui pe cotaţii, pentru că o analiză pe ultimii 10 ani arată că indicele pe tranzacţii a fost între 0,3-3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotaţii. Este firesc să fie aşa”, senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice.

Reţele de gaze la sate, din cei 2%

Cel de-al doilea amendament prevede ca excedentul bugetar rămas după scăderea cheltuielilor administrative ale ANRE provenit din veniturile reprezentând sumele încasate din taxa de 2% percepută de la titularii de licenţă din domeniul energiei va fi folosit exclusiv pentru finanţarea proiectelor pentru dezvoltarea reţelelor de gaze naturale în acele regiuni ale ţării unde nu există reţele de gaze dar există cerere pentru acestea. În România, peste 60% din populaţia din zona rurală nu are acces la gaze şi în ultimii 30 de ani n-au avut nici acces la fonduri pentru dezvoltarea acestor reţele.

 

 

 

 

Subiecte în articol: noul robor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri