Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nucșoara, condimentul minune dintr-un sâmbure

Nucșoara, condimentul minune dintr-un sâmbure

de Andreea Tiron    |   

Micuța bilă maro, mai tare decât migdalele și care poate fi doar rasă sau eventual zdrobită la o râșniță mecanică, nu este o nucă. Poate de aici și densitatea ei. Este un sâmbure. 

Potrivit cumvaplace.ro, nucșoara provine din copacul tropical Myristica fragrans, originar din Insulele Maluku din Indonezia, cunoscute anterior ca Insulele Mirodenilor. M. fragrans are fructe de culoare maro-gălbui de mărimea unei mingi de ping-pong cu un exterior cărnos gros. Ascunsă înăuntru este o sămânță strălucitoare învelită într-un strat roșu subțire. Și acela poate fi folosit drept condiment!

Indonezia produce cea mai mare parte a nucșoarei din lume, iar aceasta se vinde fie măcinată, fie întreagă. 

Pe lângă uz alimentar, nucșoara vine și cu alte mai mici sau mai mari beneficii pentru sănătate. 

  • Uleiul este folosit în mai multe produse dentare, pentru că are proprietăți antibacteriene eficiente împotriva agenților patogeni orali care provoacă boli și respirație urât mirositoare.
  • Un studiu pe animale a constatat că nucșoara a acționat ca un potențial antidepresiv
  • Condimentul a fost folosit pentru proprietățile sale revigorante în medicina populară
  • Nucșoara este bogată în fibre, care ajută la menținerea sănătoasă a sistemului digestiv și la prevenirea creșterii glicemiei

Cum se folosește nucșoara

  • Adăugați-o în cafea, ciocolată caldă, ceai sau lapte cald
  • Pentru a asezona conopida și cartofii dulci
  • Peste fulgi de ovăz sau alte cereale la mic dejun
  • Presărați peste fructe 
  • Este un ingredient cheie in multe produse de patiserie
  • Adăugați la băuturi de sezon, cum ar fi eggnog, cidru fiert și vin fiert
  • La mâncăruri cu dovleac de iarnă

În puține locuri ați putea găsi nucșoară întreagă, de cele mai multe ori este măcinată. Sămânța întreagă are un miros mai puțin pătrunzător, dar se păstrează mai bine. 

Odată deschisă punguța cu nucșoara măcinată, aceasta  se deteriorează rapid, pierzându-și mirosul și prospețimea, devenind din ce în ce mai neutră. Chiar dacă este păstrată în loc răcoros, întunecat și uscat, nu rezistă decât cel mult o săptămână, pentru că toate uleiurile volatile se vor evapora.

Pe de altă parte, dacă găsiți nucșoara întreagă, aceasta rezistă ani întregi. Suprafața rasă va oxida și își va pierde prospețimea, dar dacă treceți de stratul respectiv, dedesubt va avea din nou gust și aromă.

Nucșoara este soluția perfectă pentru a da personalitate unui cheesecake, pentru că se potrivește teribil de bine cu brânza, dar se combină foarte bine și cu coaja de portocale sau apă de flori de portocal. 

Nucșoara se regăsește în multe premixuri de condimente, dar dacă vreți să o încercați acasă, merge bine cu scorțișoară, dar și cu cardamomul, mai ales la cafea sau ciocolată caldă, ori într-un tort de cafea.

Subiecte în articol: nucsoara condiment retete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri