Jurnalul.ro Timp liber Numărul Pi. Ce trebuie să știi despre cel mai misterios număr

Numărul Pi. Ce trebuie să știi despre cel mai misterios număr

de Redacția Jurnalul    |   

Numărul Pi este folosit cel mai ales pentru a răspunde la întrebări despre orice lucru circular sau sferic, prin urmare este util mai ales atunci când vorbim despre explorarea spațiului.

Ziua Pi este o sărbătoare anuală a constantei matematice π (pi). Ziua Pi este sărbătorită pe 14 martie (luna a 3-a), deoarece 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre semnificative ale lui π. Această zi a fost sărbătorită, pentru prima dată, în SUA. Totodată, 14 martie este și ziua de naștere a omului care a revoluționat fizica, Albert Einstein.

Pi (deseori reprezentată de litera greacă π), una dintre cele mai cunoscute constante matematice, este raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul acestuia. Pentru orice cerc, distanța din jurul marginii este puțin mai mare de trei ori distanța transversală.

Tastând π într-un calculator și apăsând ENTER va rezulta 3.141592654, nu pentru că această valoare este exactă, ci pentru că afișajul unui calculator este adesea limitat la 10 cifre. Pi este, de fapt, un număr irațional (o zecimală fără sfârșit și fără model care se repetă) care este cel mai adesea aproximat cu zecimala 3,14 sau cu fracția 227, potrivit piday.org., citat de spynews.ro.

Pi este un număr infinit de lung, irațional, iar valoarea sa exactă nu poate fi cunoscută, ceea ce înseamnă că valoarea exactă a lui Pi nu poate fi cunoscută, nu putem afla niciodată aria sau circumferința exactă a unui cerc.

Interesant este faptul că aniversarea nașterii legendarului matematician Albert Einstein cade în ziua Pi. Pi face parte din mitologia egipteană. Se spune că Piramidele din Giza sunt construite cu ajutorul principiilor lui Pi.

Valoarea lui Pi a fost calculată pentru prima dată de Arhimede. Simbolul Pi a fost introdus de William Jones, un matematician galez, în 1706. În 1737, Leonhard Euler a popularizat utilizarea acestui simbol.

Ziua Pi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988 de către fizicianul american Larry Shaw.
Valoarea lui Pi a fost determinată până la un record de 22 trilioane de zecimale în 2017. Calculul valorii lui Pi poate fi folosit ca un test de rezistență pentru procesorul unui computer, scrie ndtv.com.

Subiecte în articol: numar mister pi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri