Jurnalul.ro Ştiri Politică A fi sau a nu fi pe listele de la parlamentare

A fi sau a nu fi pe listele de la parlamentare

de Marius Gîrlașiu    |   

Cel puţin 80 de senatori şi deputaţi nu s-ar mai regăsi pe listele partidelor pentru viitorul Parlament, dacă acestea şi-ar respecta codurile de integritate adoptate anul trecut, după tragedia de la Colectiv. Nume grele ca Liviu Dragnea, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu sau Elena Udrea ar putea dispărea complet din următoarea configuraţie a Legislativului, dacă marile partide şi-ar ţine promisiunile.

Cei mai mulţi parlamentari cu probleme penale provin din rândurile PSD. Aproape 40 dintre aleşii social-democraţi n-ar avea ce să caute pe listele electorale, dacă partidul ar respecta codurile de integritate. Liderul PSD Liviu Dragnea ar fi primul care ar sări din schemă, fiind condamnat definitiv în dosarul Referendumul şi trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii. În afara Parlamentului ar rămâne şi fostul premier Victor Ponta, alături de senatorul Dan Şova, ambii fiind trimişi în judecată în dosarul Rovinari-Turceni. Cel mai probabil, Ponta va candida pentru un nou mandat de deputat în Gorj, urmând să deschidă lista din judeţ, în ciuda verdictului de plagiat. Probleme cu integritatea ar avea şi deputatul Mădălin Voicu, trimis în judecată într-un dosar privind deturnarea fondurilor europene destinate romilor. Alţi grei din PSD care n-ar prinde lista sunt deputatul Constantin Niţă, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, şi şeful campaniilor electorale din 2016, deputatul Marian Neacşu, condamnat definitiv pentru conflict de interese. Liberalii au şi ei 20 de parlamentari cu pete în CV, cei mai cunoscuţi fiind fostul vice PNL Ludovic Orban, trimis în judecată în timpul campaniei pentru alegerile locale, şi liberalul Dan Motreanu, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, judecat şi el pentru spălare de bani.

Cuplul Băsescu-Udrea dispare?

După fuziunea cu UNPR, noul PMP are nouă parlamentari cu probleme de integritate. „UNPR este acum un partid curat, deoarece vine fără Gabriel Oprea, Şerban Mihăilescu, Eugen Nicolicea şi Neculai Onţanu, care nu mai fac parte din partid”, se scuză însă Traian Băsescu. Fostul preşedinte nu a exclus posibilitatea să candideze el însuşi pe listele pentru parlamentare, în ideea de a tracta partidul în preferinţele electoratului. Doar că Băsescu are şi el numeroase dosare penale, fiind trimis în judecată pentru ameninţarea Gabrielei Firea. De altfel, Băsescu a dezvăluit în iunie că urma să candideze la Primăria Capitalei, însă a renunţat în ultima clipă din cauza problemelor penale. Protejata sa, Elena Udrea, activează în prezent ca deputat independent, dar fosta şefă a PMP se judecă şi ea în dosarul Gala Bute. Criteriile din integritate ar fi o piedică şi pentru şase dintre parlamentarii ALDE, inclusiv pentru liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedărilor ilegale din pădurea Snagov şi Ferma Băneasa. Maghiarii au şi ei patru aleşi sub semnul întrebării, în timp ce printre „penalii” minorităţilor se regăseşte deputatul Partidei Romilor, Nicky Scorpion, trimis în judecată în acelaşi dosar de deturnare de fonduri europene în care este judecat şi social-democratul Mădălin Voicu.

La locale s-au dat independenţi şi s-au făcut că plouă

Codurile de integritate au fost date uitării în timpul alegerilor locale, când marile partide au propus şi susţinut numeroşi candidaţi cu probleme penale. Social-democraţii Robert Negoiţă, Olguţa Vasilescu şi Gabriel Mutu au candidat fără probleme şi au câştigat mandate, în ciuda dosarelor penale. Liberalul Ludovic Orban s-a retras de bunăvoie din cursă după acuzaţiile DNA, un pas în spate făcând şi senatorul Andrei Volosevici, candidatul iniţial la primăria din Ploieşti. În restul ţării, liberalii au susţinut însă candidaţi cu probleme penale, de fapt vechi pedelişti vopsiţi strategic ca „independenţi”, tocmai pentru a dribla criteriile de integritate. În această situaţie s-au aflat Dorin Florea la Târgu Mureş şi George Scripcaru la Braşov, ambii păstrându-şi funcţia de primar după alegeri. „Noi am venit cu nişte reguli pe care le-am încălcat, am venit cu înnoirea clasei politice, cu cotele de gen, şi noi am fost primii care le-am încălcat”, recunoştea deputatul PNL Diana Tuşa. Traian Băsescu a explicat şi el strategia PMP la locale. „Noi am mers pe ideea că românii cer schimbarea clasei politice. Eşecul a fost total. Tinerii au fost respinşi de electoratul românesc, fiind preferaţi oamenii cu experienţă politică”.

Traian Băsescu, preşedinte PMP: Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu mă tentează activitatea de parlamentar, dar dacă vom ajunge la concluzia că o candidatură a mea ar ajuta partidul, probabil voi candida. Nu exclud această posibilitate.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri