Jurnalul.ro Special Reportaje O frumoasa galerie de arta a fost inaugurata la Husi, in orasul romanesc cu “cele mai multe personalitati pe metru patrat, dupa Falticeni” (Galerie foto)

O frumoasa galerie de arta a fost inaugurata la Husi, in orasul romanesc cu “cele mai multe personalitati pe metru patrat, dupa Falticeni” (Galerie foto)

de Cristinel C. Popa    |   

Stefan Csukat, un inimos si talentat artist roman (sculptor), recunoscut si peste hotare, a facut posibila o mica minune in orasul dintre vii - frumoasa urbe cu numele de Husi. De cateva zile, in holul Casei de Cultura a orasului, s-a deschis Galeria de Arta “Alexandru Giugaru”. Organizatorii evenimentului, artistul plastic Stefan Csukat, alaturi de institutia gazda i-au primit cu bratele deschise pe zecile de huseni prezenti la intalnirea cu arta, alaturi de invitatii speciali: apreciatul eminescolog Theodor Codreanu, filosoful - prof. dr. Ilie Gabra, fondatorul revistei “Dacia nemuritoare”, Cristian Cristescu si altii. Lacasul a fost sfintit la inaugurare de catre parintele Marcel Miron, dupa un scurt Te Deum, ocazie cu care au fost binecuvantati cei prezenti. “Vreau sa va spun ca orasul din Romania care are cele mai multe personalitati pe metru patrat este Falticeniul. Al doilea este Husul. Si atunci, daca Husiul are cultura, trebuie sa-i dam Cezarului ce e al Cezarului, ceea ce am facut aici, am facut pentru urmasii nostri, pentru copiii nostri, pentru viitorul lor. Trebuie să le oferim si cultura si educatie”, a spus reputatul artist plastic Stefan Csukat.

Initiativa amenajarii acestui spatiu expozitional a apartinut sculptorului Stefan Csukat, care, impreuna cu directorul Casei de Culturã, Gica Leon, au dus la bun sfarsit acest proiect, foarte important pentru cultura locala. “Am cumparat materiale de constructii si am renovat foaierul Casei de Cultura cu mana mea pentru a putea deschide galeria!”, a spus Csukat. Eminescologul Theodor Codreanu a spus: “Alexandru Giugaru este o personalitate absolut emblematica pentru spatiul husean, dar si pentru intreaga arta nationala si nu numai. A fost un geniu nativ, ca si Vasiliu Birlic, si atatia altii, mari actori. Noi, romanii, excelam in actori de geniu. Pacat ca nu exista suficient de multi regizori care sa se ridice la altitudinea acestor genii actoricesti. Husul este o plamada de mari personalitati, intr-adevar! Exista in Istoria Husilor un dictionar al acestor personalitati si, prin 1995, se numarau peste 300 de personalitati din zona, din fostul judet Falciu si din Husi. Dar, de atunci si pana acum, noi am mai descoperit multe alte personalitati. A dat Husului maretie in toata varietatea aspectelor culturale, politice, artistice”, a spus Theodor Codreanu. Husenii, dar nu numai ei, pot vizita zilnic, gratuit, de luni pana vineri, expozitia in curs, una de arta fotografica si care contine imagini din activitatea actorului Alexandru Giugaru.

 

Portret: Stefan Csukat, un sfant al sculpturii romanesti

Cel care a facut posibila deschiderea galeriei este marele sculptor Stefan Csukat, artistul cu o activitatea prodigioasa, ce se intinde pe durata a mai bine de 43 de ani. Stefan provine dintr-o familie de artisti, fratele sau geaman fiind declarat pictorul anului 2015.

“Lucrez in domeniul artei din clasa a 7- a. Fratele meu geaman este pictor si el, tot din clasa a 7a, a fost pictorul anului 2015”, a spus Stefan Csukat. “Crede cu putere in Dumnezeu, adora copiii, a citit mii de carti si s-a implicat in sute de proiecte. Nu face niciodata rabat de la calitate si spera mereu ca maine va fi mai bine. Se considera un husean adevarat, iubitor de frumos, si spune ca nu si-ar parasi tara pentru nimic in lume”, au scris despre el colegii de la Obiectiv de Vaslui. “Cand intru in atelier, prima data ma rog lui Dumnezeu. Acolo, nu mai tin cont de timp, intru dimineata si ies noaptea tarziu, imi place enorm ceea ce fac. Am in plan sa fac un muzeu adevarat acasa pentru ca am lucruri din strabuni, vechi de sute de ani, pe care vreau sa le pun in valoare. Eu cred mult in Dumnezeu si sunt convins ca voi reusi sa imi indeplinesc orice vis”, explica artistul. La Poganesti, in comuna Stanilesti, are un grup de 35 de elevi pe care ii invata sculptura traditionala in lemn, cursurile sale desfasurandu-se in cel mai arhaic mod cu putinta, lucru ce ii atrage pe viitorii artisti, acum de o schioapa.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri