Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanul Kilauea din Hawaii devine tot mai "agresiv"

Vulcanul Kilauea din Hawaii devine tot mai "agresiv"

O nouă fisură masivă prin care au fost expulzate pietre şi magmă a apărut, duminică, în zona vulcanului Kilauea din Hawaii, ameninţând locuinţele din apropiere şi determinând autorităţile să ordone noi evacuări.

 

Fisura activă pe la capetele căreia se preling magmă şi fum este cea de-a 17-a formata în zona vulcanului de la erupţia acestuia, pe 3 mai. În ultimele zece zile, circa 37 de clădiri au fost distruse şi aproape 2.000 de persoane au fost evacuate.

Văzută din elicopter, fisura măsoară aproximativ 300 de metri lungime şi se numără printre cele mai mari care au brăzdat perimetrul de la poalele muntelui de foc, inalt de 1.200 de metri si în vârful căruia se află un lac de lavă. ''Este un zgomot aproape constant, asemănător cu cel al unui Boeing 747, intercalat cu explozii asurzitoare care cutremură pământul, prin care sunt aruncate bombe de lavă de 45 de kilograme la 30 de metri în aer'', a relatat Mark Clawson (64 de ani), care locuieşte mai sus de ultima fisură apărută, dar refuza sa plece.

Mai aproape de vârf, în cartierul Leilani Estates, cu aproximativ 1.500 de locuitori, în prezent evacuat, exploziile se aud de la distanţă pe măsură ce aburul se ridică din fisurile apărute în mijlocul drumurilor. Marginea umflată a uneia dintre fisuri a distrus o clădire.

Acolo unde emisiile de dioxid de sulf au devenit mai puternice, vegetaţia a devenit maro, iar copacii s-au uscat. Serviciul american de prospectare geologică (USGS) a avertizat că fisurile s-ar putea produce în toată zona, iar reprezentanţii Apărării Civile au emis ordin de evacuare a persoanelor din Halekamahina Road, rugandu-i sa fie atenti la emisiile de gaze şi erupţiile de lavă.

Între timp, prin restul fisurilor au continuat să iasă aburi şi fum care s-au ridicat deasupra caselor aflate în extremitatea estică a Insulei Mari din Hawaii. În ciuda situaţiei critice, unele persoane, precum Clawson, au refuzat să-şi părăsească locuinţele, convinse că vor fi ocolite de dezastru. ''Urmărim bombele de lavă. Una a trecut prin acoperişul verandei unui vecin'', a spus el. AGERPRES.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri