Jurnalul.ro Timp liber Culinar O nouă legumă pentru consumatori. A fost creată o tomată violet cu efecte benefice asupra cancerului

O nouă legumă pentru consumatori. A fost creată o tomată violet cu efecte benefice asupra cancerului

de Giulia Anghel    |   

Un nou soi de tomată, de culoare mov, a fost aprobată de către autoritățile americane. Aceasta a fost modificată genetic și are efecte benefice asupra cancerului.

Tomata are gustul, mirosul și forma unei roșii normale doar că are o culoare diferită, scrie CNN.

Agenția pentru Dezvoltare Rurală a Statelor Unite a aprobat acest nou soi de roșie modificată genetic, astfel încât ar putea ajunge în magazinele americane anul viitor.

„Din perspectiva riscului de dăunători ai plantelor, această plantă poate fi cultivată și utilizată în siguranță”, a transmis instituția pe 7 septembrie 2022. 

Pe lângă culoarea sa unică, roșia violet are beneficii pentru sănătate și o perioadă de valabilitate mai lungă decât celelalte soiuri de tomate, potrivit oamenilor de știință. 

Aceasta a fost dezvoltată de o echipă de oameni de știință, din care face parte și biochimista britanică Cathie Martin, profesor la Universitatea din East Anglia și lider de proiect la Centrul John Innes din Norwich, Anglia. Ea a lucrat la producția de pigment pentru flori timp de peste 20 de ani.

„Am vrut să începem proiecte în care să putem vedea dacă există beneficii pentru sănătate ale acest grup special de pigmenți”, a spus Martin.

Creștere cu 30% a speranței de viață pentru bolnavii de cancer

Pigmenții care au atras interesul oamenilor de știință sunt antocianii, care conferă afinelor, murelor și vinetelor nuanțe bogate de albastru-violet. Cu finanțare de la un consorțiu german, Martin a decis să creeze roșii bogate în antociani, în speranța că va „crește capacitatea antioxidantă” a legumei. Comparând roșiile obișnuite cu roșiile violet artificiale, ea este capabilă să identifice cu ușurință dacă antocianinele au fost legate de beneficii pentru sănătate. 

Martin și colegii ei au publicat primele rezultate ale cercetării lor în 2008, într-un articol din Nature Biotechnology.

Rezultatele au fost „uimitoare”, a spus ea. Potrivit studiului, șoarecii predispuși la cancer, care au mâncat roșii violet, au trăit cu aproximativ 30% mai mult decât cei care au mâncat roșii normale. Martin consideră că există „multe explicații” cu privire la motivul pentru care roșiile bogate în antociani pot avea beneficii pentru sănătate. Sunt „probabil mecanisme multiple implicate”, a spus ea.

„Nu este ca un medicament care are o singură țintă. Este vorba despre faptul că această tomateă are calități antioxidante. De asemenea, poate influența compoziția microbiomului, deci este mai capabilă să facă față digestiei altor nutrienți”.

Cathie Martin și colegii săi au lansat un alt studiu, în 2013, din care a rezultat că roșiile violet au termen de valabilitate dublu față de celelalte roșii. Ea a înființat compania Norfolk Plant Sciences pentru a aduce roșiile violete pe piață. 

 „Într-adevăr, le permite oamenilor să facă o alegere”, a spus cercetătoarea.

Agenția pentru Alimente și Medicamente a SUA urmează să aprobe comercializarea tomatei.

„Ne uităm la problemele cu care se confruntă societatea noastră în ceea ce privește durabilitatea, schimbările climatice, sănătatea legată de dietă și nutriție, dar este clar un subiect important pentru mulți oameni. Sunt încrezător că mulți oameni încep să reexamineze biotehnologia în lumina provocărilor importante. Trebuie să creștem roșii violete excelente și delicioase. Trebuie să colaborăm cu producătoriiși distribuitorii”, a spus Nathan Pumplin, CEO la Norfolk Plant Sciences.

Compania va începe testarea de piață a tomatei violet în 2023 pentru a  identifica care consumatori sunt cei mai interesați de roșiile violete.

"Cat despre gust? Roșia violet nu se distinge de roșia roșie standard. Are gust de roșie grozav", a spus Pumplin.

 

Subiecte în articol: rosie mov tomata violet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri