Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă miză politică: Computerul Tomograf de la Institutul Balş

O nouă miză politică: Computerul Tomograf de la Institutul Balş

de R. P.    |   

Noul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut, de curând, ca un container CT folosit pentru depistarea COVID de către Institutul Matei Balş să fie mutat la centrul de sănătate Caraiman, entitate din subordinea Primăriei Sectorului 1. Echipamentul medical a fost achiziţionat de fosta conducere a autorităţii locale şi efectuează, zilnic, la Balş, sute de teste. La Caraiman, aparatul va testa, potrivit specialiştilor, nici cinci persoane pe zi.

 

În luna aprilie Primăria Sectorului 3 – prin Complexul Multifuncţional Caraiman - achiziţiona un aparat medical ultraperformant, unic în România. Sistemul înseamnă un container CT mobil care şi a costat 4.833.000 lei. Printr-o înţelegere între Primăria Sectorului 1 şi Spitalul Matei Blaş s-a convenit ca aparatul să fie folosit de spitalul aflat în prima linie în lupta împotriva COVID. „S-a încheiat un contract de comodat până la 30 decembrie fiindcă s-a considerat că aici este locul acestui echipament. La Balş, vin mii de oameni din toata ţara", declară Livia Gomes, directoarea Centrului Caraiman. „Prin protocol s-a menţionat ca locuitorii sectorului 1 să aibă prioritate în caz că au nevoie de el” , mai spune Livia Gomeş, care explică că aparatul CT poate face aproape o mie de investigaţii în 24 de ore.

După obţinerea tuturor avizelor necesare, echipamentul medical a fost montat în perimetrul Institutului Matei Balş. Potrivit medicilor, acesta a funcţionat la capacitate maximă, numărul pacienţilor care au trecut prin scanarea CT-ului fiind de câteva sute pe zi! Medicii de la Balş afirmă că  aparatul este unul performant şi că testele CT chiar reduc timpul de intervenţie în cazul pacienţilor cu Covid. Ba chiar nu sunt medici îndeajuns pentru operarea acestui echipament, pentru a face faţă, în prezent, noului val de îmbolnăviri.

"Acest Computer Tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. Când pacientul COVID intră în Institut, primul lucru pe care îl va face, va trece prin această unitate, i se va face investigaţia de rigoare, după care ajunge pe secţie. Ne dă o idee încă de la început, încotro merge pacientul din punct de vedere clinic şi ne scurteaza timpul de aşteptare până la luarea unei atitudini terapeutice", spunea şi Adrian-Streinu Cercel la momentul achiziţiei acestui aparat, în luna mai a acestui an.

 

Ţinta – profesorul Streinu-Cercel

Cu toate acestea, noul sistem este în pericol. Clotilde Armand, primarul USR al sectorului 1, a cerut ca aparatul medical să fie trimis, înapoi, în curtea Complexul Caraiman. Ideea „debranşării” oamenilor care vin la Institutul Balş de la aparatul CT  este o manevră politică, ţiinta fiind profesorul Adrian Streinu Cercel. „După ce doi consilieri USR au sesizat procurorii în legătură cu modul de achiziţie al echipamentului medical, Clotilde  Armand a explicat celor intersesaţi că doreşte să pună echipamentul la dispoziţia locuitorilor sectorului 1”, declară sursele din administraţia locala a Sectorului 1 pentru Jurnalul. Doar că, potrivit statisticilor, numărul celor care au nevoie de acest CT în sectorul 1, este de doar câteva zeci pe săptămână. Iar la Institutul Matei Balş, registrele arată că este folosit şi de câte o sută de persoane pe zi.

 

"Se spune ca acest CT trebuie întors la Caraiman ceea ce, la momentul ăsta, nu e cazul. Suntem într-o evoluţie pandemică. Cred că aici trebuie să rămână acest echipament, aici îi este locul.",  Livia Gomeş, directoarea Complexului Multifuncţional Caraiman.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri