Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O nouă pârtie pe harta turistică: Rarău

O nouă pârtie pe harta turistică: Rarău

de Diana Scarlat    |   

Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc se va inaugura în curând, după mulți ani de așteptare. Una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României reintră astfel în topul destinațiilor de iarnă, nu doar cu ofertele tradiționale. În imediata vecinătate se află și vechea stațiune Vatra Dornei, unde sunt alte patru pârtii de schi, pentru amatorii sporturilor de iarnă, dar și multe alte frumuseți care atrag zeci de mii de vizitatori, în fiecare an.

Începută în anul 2009, pârtia de pe masivul Rarău se va deschide pentru toți iubitorii de schi, după ce lucrările s-au finalizat, oficial, săptămâna aceasta. Până la inaugurare mai sunt doar câteva formalități de îndeplinit, însă autoritățile și-au propus să deschidă cât mai curând această nouă atracție a zonei. „Sper ca totul să se termine repede. Eu mi-aș dori să inaugurăm pârtia în cel mai scurt timp, dar nu știu câte zile vor mai dura procedurile. Avem 2,8 kilometri de pârtie la Câmpulung Moldovenesc, cu 32 de telegondole. Am uitat toate obstacolele pe care a trebuit să le trecem, iar acum ne pregătim de partea frumoasă. Sperăm să fie funcțională pârtia până la Revelion”, a explicat, pentru Jurnalul, Mihăiță Negură, primarul localității Câmpulung Moldovenesc. Lucrările au fost oprite din 2012 până în 2016, apoi au primit două finanțări, de la Autoritatea Națională pentru Turism, în anul 2016, apoi de la Ministerul Turismului, în 2017. Zona Câmpulung Moldovenesc a reînceput să se dezvolte, în ultimii ani, după ce s-au făcut mai multe investiții, inclusiv private, în noi pensiuni sau în renovarea cabanelor și hotelurilor din această zonă. Cel mai mare hotel din oraș, Zimbru, a intrat în renovare, după aproape zece ani în care nu a mai fost funcțional, iar anul viitor ar putea reintra în circuitul turistic. Și Cabana Rarău a fost renovată recent, fiind una dintre principalele atracții ale zonei. În următoarea perioadă ar trebui să fie refăcute și drumurile, pentru a reda integral această zonă turismului. „Din Câmpulung se mai poate ajunge la Pietrele Doamnei, pe Rarău, doar prin Pojorâta. Celălalt drum este stricat și nu e bine să ne aventurăm pe acolo, mai ales iarna. Sperăm să se asfalteze cât mai curând, pentru că avem cea mai frumoasă zonă turistică a țării și așteptăm să renască”, spune un localnic din Câmpulung Moldovenesc.

Sporturi de iarnă și tradiții

Chiar și fără investiții, zona Bucovinei a atras întotdeauna turiști, datorită ofertei culturale și culinare imbatabile. Tradițiile sunt păstrate cu sfințenie în această regiune, iar iubitorii obiceiurilor bucovinene au preferat-o, în orice sezon, vizitatorii fiind de neoprit. Fie că au ales un hotel sau o pensiune agroturistică, vizitatorii au continuat să meargă în Bucovina, mai ales pentru a petrece sărbătorile de iarnă, când fiecare gospodar încearcă să arate tot ce are mai bun, de la mesele copioase, până la colindele autentice sau la plimbările cu sănii trase de cai. La toate acestea, se adaugă sporturile de iarnă, astfel încât Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei ar putea deveni în curând principala concurență pentru Valea Prahovei. Câmpulung Moldovenesc este un oraș atipic, unde și astăzi mai sunt localnici care au car cu boi și nu se sfiesc să-l folosească, pe străduțele înguste, dar pitorești, dintre munți și dealuri. Noul și vechiul se îmbină aici într-o armonie greu de înțeles pentru cei care vizitează zona prima oară. Micul orășel de la poalele Rarăului (621m altititudine) este așezat pe valea râului Moldova, la 70 de kilometri distanță față de Suceava, fiind atestat documentar din anul 1411.

Pârtiile de la Vatra Dornei

La doar 43 de kilometri distanță de Câmpulung Moldovenesc, și stațiunea Vatra Dornei este pregătită pentru amatorii de sporturi de iarna, cu patru pârtii de schi: Pârtia Dealul Negru, Pârtia Veverița, Pârtia Parc 1 și Pârtia Parc 2. Pârtia Dealu Negru se clasează pe locul al doile pe țară, cu o lungime de 3.200 de metri, cu o diferență de nivel de 400 de metri și un grad mediu de dificultate, având transport cu telescaunul, pe o distanță de trei kilometri. De la baza acestei pârtii până la pârtia Parc 1, din centrul stațiunii, drumul se poate parcurge în circa 20 de minute de mers pe jos. Cea mai nouă pârtie din vechea stațiune montană bucovineană este Veverița, inaugurată în anul 2011, care are și instalație de iluminat nocturn, și o instalație de producere a zapezii artificiale. Accesul la instalația de transport se face pe bază de skipass. Pârtia Veverița are grad mediu de dificultate, o lungime de 850 de metri și lățime de 35 de metri, cu diferență de nivel de 180 de metri.

Piatrele Doamnei, natură și legendă

Rezervaţia Naturală Pietrele Doamnei-Rarău, arie protejată, fascinează atît prin frumusețea naturală a muntelui, cât și prin legendele născute aici. Cea mai cunoscută legendă aminteşte de domniţa Elena, soţia lui Petru Rareş, domnitorul care a dat denumirea muntelui Rarău. Legenda spune că, în timpul celei de-a doua domnii, cand turcii au năvălit în aceste locuri, domnitorul şi-ar fi ascuns familia şi averea aici, într-o peşteră. Turcii au reușit să ajunga până la ascunzătoare, iar domniţa Elena şi fiica ei au început să se roage, pentru a fi salvate. În acel moment s-ar fi auzit un zgomot puternic, din apropiere, și stânci mari s-au desprins din munte, căzând peste locul în care era ascunsă averea domnitorului. Pietrele i-au îngropat pe atacatori, iar Domniţa Elena şi fiica sa au scăpat astfel de năvălirea turcilor, doar cu preţul averii. De aici vine și denumirea Pietrele Doamnei, care amintesc de comuniunea perfectă a omului cu natura și cu miracolele care îi apără pe cei care trăiesc în aceste locuri de basm.

Subiecte în articol: partia rarau
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri