Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Oamenii îmbătrânesc mai repede în două momente cheie din viaţă

Oamenii îmbătrânesc mai repede în două momente cheie din viaţă

de Redacția Jurnalul    |   

Conform unui studiu, oamenii îmbătrânesc accelerat la nivel molecular în două momente din viaţă: mai întâi la vârsta de 44 de ani şi apoi din nou la 60 de ani.

Cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea umană nu are loc într-un mod treptat şi liniar, ci că majoritatea moleculelor corpului prezintă modificări accelerate la vârstele de 44 şi 60 de ani, scrie CNN.

Descoperirea a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford şi Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, care au urmărit 108 participanţi pe parcursul mai multor ani pentru a observa schimbările de îmbătrânire în moleculele lor - ARN, proteine şi microbiomul participanţilor.

Astfel, unele momente din viaţă sunt deosebit de importante pentru îmbătrânirea şi sănătatea corpului uman. De exemplu, capacitatea de a metaboliza cofeina scade semnificativ, prima dată în jurul vârstei de 40 de ani, iar apoi în jurul vârstei de 60 de ani. La fel se întâmplă şi cu puterea de metabolizare a alcoolului, aceasta scăzând în special în jurul vârstei de 40 de ani, mai spun cercetătorii, conform CNN.

Studiul poate ajuta la diagnosticarea şi prevenirea bolilor, prin identificarea de „markeri acţionabili clinic” care pot fi utilizaţi pentru a îmbunătăţi gestionarea asistenţei medicale şi bunăstarea populaţiilor îmbătrânite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: imbatranire oamenii momente viata studiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri