Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 10 greșeli majore în obezitate

10 greșeli majore în obezitate

de Paul Bardasu    |   

Obezitatea este o problemă reală. Revenirea la greutatea normală ar trebui să fie țelul principal pentru oricine, dar totul trebuie făcut cu cap și cu atenție. Din păcate, persoanele care vor să slăbească fac multe greșeli. Doctorul Vasi Rădulescu ne-a explicat care sunt cele mai frecvente dintre acestea. 

1. Sportul nu este neapărat necesar pentru slăbire. Crucial este aportul de calorii, din păcate mult subestimat în zilele noastre. Slăbim prin alimentație, sportul ne ajută să ne menținem sănătoși. Foarte multe persoane cu obezitate pun accent mai mare pe exercițiul fizic decât pe alimentație.

2. Nimeni nu trebuie să dea jos zeci de kilograme într-o lună. Este nociv pentru corp și există riscuri de litiază biliară, pancreatită acută și alte afecțiuni în asemenea situații. În condiții excepționale (obezitate morbidă care pune viața în pericol imediat) și sub supravegherea unei echipe de medici, se pot topi rapid kilogramele, dar altfel nu.

3. Nu trebuie să vă fie rușine să apelați la psiholog. De multe ori, fondul emoțional dezechilibrat conduce la tulburări alimentare și există cercuri vicioase ce trebuie rupte. Psihologul ne poate ajuta în înțelegerea mai bună a corpului nostru, în construcția unei punți volitive solide între ce suntem acum și ce putem redeveni.

Obezitatea poate afecta orice organ

4. În obezitate, inima lucrează cu suprasarcină. Practicarea unor sporturi foarte solicitante poate genera probleme grave (tulburări de ritm, evenimente coronariene). La fel, kilogramele multe în plus pot da afecțiuni serioase ale articulațiilor periferice (îndeosebi glezne și genunchi) și centrale (îndeosebi zona lombară).

5. Tolerarea obezității poate conduce la serioase dezechilibre psihice care potențează riscul oricărei boli de organ. Obezitatea înseamnă risc crescut de diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli de aparat locomotor, boli pulmonare, boli cerebrale. Orice organ sau sistem este la risc în obezitate.

6. Obezitatea este un status proinflamator, prielnic pentru procesul de ateroscleroză, adică de depunere de grăsimi în pereții vaselor de sânge, care poate duce la evenimente coronariene (infarct miocardic) sau neurologice (accidente vasculare ischemice). Optimizarea masei corporale cu reatingerea normoponderalității este salutară. Din păcate, prea puțini conștientizează gravitatea situației.

Apelează doar la specialiști

7. Lipsa unui consult la medic poate însemna nedepistarea unui posibil substrat, cum ar hipotiroidismul sau o formațiune tumorală la nivelul sistemului nervos central.

8. Slăbitul nu trebuie să fie un chin, ci atingerea unor principii sănătoase care devin rutină. Din păcate, dietele drastice sunt urmate de regulă de rebound, adică revenirea la aceleași obiceiuri nocive, cu recâștigarea rapidă a kilogramelor pierdute.

9. Nu există nicio persoană care se îngrașă doar respirând lângă o foaie de varză. Plângerea constantă și neacceptarea realității pline de principii eronate poate fi chiar cercul vicios principal. Există persoane sedentare, aflate în dezechilibre psihice, gurmande, adepte ale unor principii alimentare greșite, cu rații disproporționate, cu mâncat la ore nepotrivite. Acceptarea greșelilor, deschiderea către psiholog sau psihiatru, ajutorul din partea unui medic specialist în diabet și boli de nutriție sunt măsuri cu impact pozitiv uriaș.

10. Apelarea la orice nutriționist care nu este medic specialist în diabet și boli de nutriție poate fi catastrofală. Un medic știe să facă un consult eficient, cunoaște procesele intime din corp, ia măsuri de siguranță, monitorizează pacientul obez, îi calculează niște riscuri. Există și nutriționiști (care nu sunt medici) experimentați și profesioniști, dar aceștia vor respecta mereu rolul crucial al medicului în ecuația optimizării masei corporale.

Beți lichide la temperatura camerei

Știm că o gură de cafea aburindă nu se compară cu nimic, însă medicii spun că este ideal ca lichidele să se consume la temperatura camerei. Dacă sunt foarte reci, ele determină schimbări locale de temperatură ale mucoaselor și pot antrena dezvoltarea virusurilor, cu inflamații și infecții. Dacă sunt foarte calde, ele pot determina modificări celulare până la leziuni de tip arsură. Problema nu e însă una de tip acut, ci înglobează riscul pe termen lung. Universitatea Cambridge a analizat efectul ceaiului și cafelei băute fierbinți și a descoperit că acestea cresc riscul de cancer esofagian de până la 5 ori!

Explicația ar putea fi dată de contactul celulelor esofagiene cu lichidele fierbinți, acestea determinând agresiuni repetate și ducând la transformări celulare. Reținem că nu cofeina a elevat riscurile de neoplazii - studiile nu au găsit asemenea asocieri până acum -, ci temperatura cafelei ingerate.

Sfat: consumă lichidele la temperatura camerei sau calde, nicidecum fierbinți. Îți poți leza mucoasele orale și esofagiană, respectiv poți crește riscul de cancer de esofag! Poți consuma lejer cafea sau ceai verde/negru fără să te gândești la riscuri de neoplazii, doar să ai în vedere o temperatură optimă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: obezitate greşeli Dr. Vasi Rădulescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri