Există o listă de posibile cauze care duc la oboseală, iar dacă simți că ești obosit tot timpul este indicat să consulți un medic. Cauzele pot merge de la diabet la depresie, cancer, anemie, otrăvire cu monoxid de carbon și lista poate continua, potrivit Daily Mail.
O altă cauză posibilă este apneea în somn. Aceasta este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă și reprezintă oprirea fluxului aerian, la nivelul nasului și a gurii, în timpul somnului, pentru cel puțin 10 secunde. Este considerată a fi „ucigașul tăcut din somn”.
Netratată, apneea duce la probleme de sănătate extrem de grave. Aceasta poate duce la hipertensiune, insufiență cardiacă, chiar și accident vascular cerebral, diabet, depresie, migrene. Din păcate, apneea poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, chiar și pe copii.
Apneea netratată poate fi responsabilă la o performanță scăzută în cazul activităților zilnice, la locul de muncă și la școală, poate duce la accidentele rutiere, dar și la subevaluarea academică la copii și adolescenți.
Recent, un studio elvețian a sugerat că unul din doi bărbați și una din patru femei au probleme cu respirația în timpul somnului. Oprirea fluxului aerian în timpul somnului se poate întâmpla de 10, 20 sau, în cazuri foarte rare, chiar de 100 de ori într-o oră.
Șansele de a dezvolta apnee în somn cresc cu cât este mai mare circumferința din jurul pieptului și gâtului. Grăsimea din jurul gâtului reduce căile respiratorii, iar grăsimea din jurul pieptului crește efortul depus pentru a respire.
Cu toate acestea, obezitatea nu este singura cauză pentru apariția apneei în somn. Poate fi genetică și este deseori legată de forma căilor respiratorii. Această boală poate apărea la orice vârstă, însă este mai comună în rândul bătrânilor.
Dacă ai tulburări cu somnul și ești tot timul obosit, este indicat să consulți un specialist.