Jurnalul.ro România inteligentă Olivia Ciobanu-Oprescu, arhitect șef Ilfov: Am plecat de la nimic, și am reușit să realizăm un plan de amenajare a teritoriului cu ajutorul digitalizării

Olivia Ciobanu-Oprescu, arhitect șef Ilfov: Am plecat de la nimic, și am reușit să realizăm un plan de amenajare a teritoriului cu ajutorul digitalizării

de Redacția Jurnalul    |   

Județul Ilfov a realizat un plan de amenajare a teritoriului prin intermediul digitalizării, spune Olivia Ciobanu-Oprescu, arhitect șef județul Ilfov, la Conferinţa Naţională „Ilfov, județ inteligent – Digitalizare, Educație, Cercetare, Inovare”, din cadrul proiectului România Inteligentă, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

"Județul Ilfov nu a avut niciodată un plan de amenajare a teritoriului aprobat. Am plecat de la nimic și am reușit să venim, prin intermediul digitalizării, pentru că acest plan de amenajare este întocmit în sistem GIS, a trebuit să construim baza de date GIS, care nu exista la momentul startului, și să implementăm acolo absolut toate proiectele de care aveam nevoie ca să putem trece mai departe.

Planul de amenajare a teritoriului județean reprezintă practic o expresie spațială, o transpunere spațială a obiectivelor din strategie.Permite planificarea dezvoltării în județ. Și vorbim de un județ care este într-o dinamică de dezvoltare accentuată. Proximitatea cu Bucureștiul, toate blocajele de la nivelul Bucureștiului, au condus investitorii către Ilfov. Și atunci noi  trebuit să controlăm foarte bine dezvoltarea aceasta, ca să nu se transforme într-una haotică.

Avem experiențele anterioare, în care suntem nemulțumiți de unele imagini care au dus la o dezvoltare nu tocmai fericită. Pentru că investițiile autorității publice nu țin pasul cu investițiile beneficiarilor pivați, a trebuit cumva gândite, și etapizarea făcută astfel încât să putem să răspundem în aceeași măsură cu care investitorii își doresc să construiască. Nu ne deranjează construirea, dorim să construiască dar controlat, astfel încât cetățenii, care sunt beneficiarii finali ai acestui proiect, să poată beneficia de serviciile de specialitate la o calitate înaltă, pe care autoritatea publică trebuie să le ofere. 

Sunt optimistă, suntem specialiști, știm să găsim soluții, orice problemă are și o rezolvare. Este lucrul de la care pornim. Nu se întâmplă peste noapte, este un lucru de echipă. Plecând de la suprafețe ale parcelelor, de la modalitatea în care o parcelă trebuie să fie echipată astfel încât ea să fie construită, mă refer și la infrastructura edilitară, și la partea de drumuri dar și de echipamente publice, școli, grădinițe, spitale. Și aceste reguli ușor-ușor au fost implementate. Elaboratorii proiectelor, care vin cu documentații la Consiliul Județean, deja au învățat aceste lucruri. Deja se implementează regulile pe care noi le-am introdus. Nu ne limităm aici. Este o perioadă de tranziție, am gândit ca toate aceste instrumente să fie implementate, unele treptat și, pe măsură ce elaborăm documentația și ne dăm seama de anumite aspecte, care pot îmbunătăți viața în județul Ilfov, facem implementarea acestor proiecte", explică Olivia Ciobanu-Oprescu. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri