Compania OMV Petrom a anunțat ieri un plan de investiții în valoare de 11 miliarde de euro, ca parte a Strategiei 2030 care reflectă planurile de creștere ale companiei și angajamentul său față de tranziția energetică. Aceasta este construită pe trei direcții: Tranziția către o afacere cu emisii de carbon reduse și zero, Dezvoltarea regională a gazelor naturale, Optimizarea afacerii tradiționale. Din aces plan investițional, peste 35% din sume vor fi direcționate către operațiunile legate de reducerea emisiilor de carbon.
Ambiția strategică a OMV Petrom pentru 2030 este de a fi lider în tranziția energetică a Europei de Sud-Est, valorificând oportunitățile din piețele emergente. “Preconizam că strategia noastră pentru 2030 va avea patru rezultate definitorii. În primul rând, va genera o creștere semnificativă a fluxurilor de trezorerie, în timp ce vom dezvolta noi afaceri, cum ar fi biocombustibilii, energia din surse regenerabile și mobilitatea viitorului și va testa noi tehnologii. În al doilea rând, va susține politica noastră de dividende extrem de competitivă până în 2030, oferind acționarilor noștri o creștere anuală de 5% - 10% a dividendului de bază și o potențială distribuție de dividende speciale. În al treilea rând, va avea un impact semnificativ asupra tranziției către o afacere cu emisii mai reduse de carbon și va reduce intensitatea emisiilor noastre de carbon în toate segmentele de activitate. În al patrulea rând, va consolida securitatea aprovizionării cu energie a României și a Europei de Sud-Est, precum și reziliența energetică a UE”, a spus Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom, citată într-un comunicat al companiei.
Tranziția către emisii de carbon reduse și zero
Ambiția OMV Petrom este de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operațiuni până în 2050. Compania va acționa în trei domenii-cheie: decarbonizarea operațiunilor curente, extinderea afacerilor în domeniul gazelor naturale cu emisii mai reduse de carbon, urmărirea oportunităților de afaceri cu emisii de carbon reduse și zero. Se preconizează că intensitatea emisiilor de carbon din operațiunile noastre va scădea cu aproximativ 30%, iar intensitatea emisiilor va scădea cu aproximativ 20% până în 2030. „Țintim o reducere a intensității emisiilor de metan la mai puțin de 0,2% până în 2025, în linie cu țintele internaționale”, a anunțat compania petrolieră.
Dezvoltarea regională a gazelor naturale
Expansiunea regională în activitatea de Explorare și Producție până în 2030 se concentrează pe zona Mării Negre, despre care se estimează că deține resurse semnificative. Dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei. Sub rezerva deciziei finale de investiție în 2022/2023, prima producție de gaze e așteptată aproximativ patru ani mai târziu. Estimarea actuală a companiei în ceea ce privește resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investițiilor este de așteptat să fie mai mică de 2 miliarde euro. Producția la platou este estimată la aproximativ 70 mii barili echivalent țiței pe zi net pentru OMV Petrom.
Optimizarea activităților tradiționale
Compania va continua să valorifice modelul său de afaceri integrat, cu accent pe valoare versus volum și excelență operațională în toate segmentele de afaceri. Ponderea totală a investițiilor alocate activelor tradiționale va scădea până în 2030 la aproximativ 45% de la aproape 100%, dar acestea vor continua să aibă o contribuție solidă la EBIT CCA excluzând elementele speciale al Grupului. În Explorare și Producție, OMV Petrom își propune să maximizeze recuperarea economică a zăcămintelor mature și să scadă costul de producție la aproximativ 7 USD pe baril echivalent țiței până în 2030.
Până în 2025, producția de hidrocarburi a OMV Petrom este de așteptat să scadă marginal cu 3%. Ulterior, este de așteptat ca ea să crească la peste 160 mii barili echivalent țiței pe zi în 2030, și cu peste 50% față de 2025 datorită volumelor de gaze naturale din Neptun Deep.
Marea Neagră rămâne proiectul cel mai important pentru OMV Petrom în vedere creșterii producției de gaze până în 2030