Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU vrea ca transporturile sale umanitare să poată continua să circule liber în Siria

ONU vrea ca transporturile sale umanitare să poată continua să circule liber în Siria

ONU a cerut marţi reînnoirea autorizaţiei, care expiră la 10 ianuarie, pentru convoaiele sale umanitare de a trece frontiere pentru a transporta ajutor pentru sirieni, "singura metodă viabilă (...) pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie", relatează AFP.


Membrii Consiliului de Securitate nu au reuşit să ajungă la un acord asupra prelungirii acestei autorizaţii transfrontaliere în vigoare din 2014, pe care ONU o consideră indispensabilă.

"Nu există un plan B. Această operaţiune permite ajutarea a sute de mii de persoane, şi o face de foarte mult timp deja", a declarat un purtător de cuvânt al Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA), Jens Laerke, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, în Elveţia.

"Este singura metodă viabilă de care dispunem pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie. Prin urmare, este esenţial să obţinem reînnoirea dispoziţiilor care permit continuarea acestor autorizaţii transfrontaliere", a insistat el.

La începutul lunii ianuarie, membrii Consiliului de Securitate nu au reuşit să se pună de acord, în timpul unei reuniuni cu uşile închise, asupra prelungirii rezoluţiei care permite acest ajutor transfrontalier al ONU spre Siria.

Rusia şi China şi-au exprimat la 20 decembrie dreptul de veto faţă de o rezoluţie care prelungea cu un an acest ajutor cu patru puncte de trecere a frontierei (două cu Turcia, unul cu Iordania şi unul cu Irak).

Pentru Siria, orice ajutor trebuie să treacă de acum prin Damasc.

La Geneva, purtătorul de cuvânt al OCHA a explicat că ONU a trimis circa 30.000 de camioane de ajutoare prin cele patru puncte de trecere a frontierei din 2014.

"Operaţiunea desfăşurată din Turcia a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită înmulţirii nevoilor umanitare", a adăugat el.

El a explicat că patru milioane de persoane sunt sprijinite prin acest ajutor transfrontalier în nordul Siriei, dintre care 2,7 milioane din nord-vest (Idlib şi împrejurimile sale) se bazează exclusiv pe această operaţiune pentru a primi ajutor.

"Milioane de persoane din Idlib sunt captive", a avertizat Jens Laerke.

În ciuda unui acord anunţat în august, regiunea Idlib se confruntă cu o reluare a violenţelor de mai multe săptămâni.

Conform ONU, cel puţin 300.000 de persoane au fost strămutate în sudul provinciei de la mijlocul lunii decembrie, ceea ce ridică la peste 700.000 numărul persoanelor strămutate în Idlib în ultimele opt luni.

www.agerpres.ro

Subiecte în articol: onu transporturi umanitare siria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri