Jurnalul.ro Ştiri Externe Opozantul cambodgian Kem Sokha, condamnat la 27 de ani de arest la domiciliu

Opozantul cambodgian Kem Sokha, condamnat la 27 de ani de arest la domiciliu

de Redacția Jurnalul    |   

Proeminenta figură a opoziției din Cambodgia, Kem Sokha, a fost condamnat vineri la 27 de ani de arest la domiciliu, după ce a fost găsit vinovat de trădare. Condamnarea sa este considerată de Statele Unite ca fiind motivată politic, potrivit Reuters.

De asemenea, judecătorul Koy Sao a declarat în fața instanței din capitala Phnom Penh că lui Kem Sokha i se va interzice să candideze la o funcție politică sau să voteze în alegeri.

El a fost arestat în 2017, fiind acuzat că ar fi conspirat cu Statele Unite pentru a-l răsturna pe autointitulatul conducător Hun Sen, care conduce Cambodgia de aproape patru decenii.

Kem Sokha, care a condus Partidul Salvării Naționale din Cambodgia, în prezent desființat, a negat acuzațiile, iar Washingtonul a respins acuzațiile spunând că sunt „teorii ale conspirației fabricate”.

Avocatul său a declarat că echipa juridică a lui Kem Sokha va face apel la verdict.

„El se află în arest la domiciliu, toate drepturile sale politice și cetățenești sunt complet eliminate ... Aceasta nu este justiție”, a declarat Ang Udom, adăugând că doar politicienii pot rezolva cazul.

În jurul tribunalului a existat o securitate strictă, cu sute de ofițeri de poliție desfășurați în camioane.

W. Patrick Murphy, ambasadorul SUA în Cambodgia, a declarat că acest caz a fost o eroare judiciară.

„Facem apel la autorități să permită tuturor cambodgienilor să se bucure de drepturile universale ale omului, de întrunire pașnică și de liberă exprimare și să participe la construirea unui sistem cu adevărat democratic”, a declarat el reporterilor în fața tribunalului.

Guvernul, care a creat legături strânse cu China, tinde să respingă criticile SUA.

CNRP a fost interzis înainte de alegerile din 2018.

De atunci, CNRP a fost decimat, mulți dintre membrii săi fiind arestați sau fugind în exil, în ceea ce activiștii spun că este o represiune de amploare menită să zădărnicească provocările la adresa monopolului de putere al CPP.

Cambodgia urmează să organizeze alegeri în iulie, iar opoziția a lansat anul trecut Partidul Lumânărilor, care regrupează în mare parte membri ai CNRP.

De asemenea, în ultimii ani au fost închise multe instituții media care îl critică pe Hun Sen, iar disidența civilă a fost reprimată.

Luna trecută, Hun Sen a ordonat închiderea Vocea Democrației, cunoscută și sub numele de VOD, una dintre ultimele organizații de știri independente din Cambodgia, afirmând că aceasta l-a atacat pe el și pe fiul său și a făcut rău țării.

Se așteaptă ca Hun Sen să candideze pentru un nou mandat de cinci ani la alegerile din iulie, dar el și-a oferit anterior sprijinul pentru fiul său cel mare ca posibil succesor.

Fiul, Hun Manet, comandant adjunct al Forțelor Armate Regale Cambodgiene (RCAF) și șef de stat major comun, a absolvit Academia Militară a Statelor Unite la West Point în 1999.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: opozant cambodgian kem sokha
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri