Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprea: Proiectul de buget va fi modificat în Guvern şi va prevedea sume suficiente pentru programul Start-Up Nation

Oprea: Proiectul de buget va fi modificat în Guvern şi va prevedea sume suficiente pentru programul Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation va avea finanţare suficientă anul acesta, iar faptul că în proiectul bugetului de stat au apărut mai puţini bani este "o chestiune de comunicare", care va fi rezolvată odată cu aprobarea în Guvern, a declarat, vineri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu-Ştefan Oprea.

"Bugetul este suficient pentru proiectul Start-Up Nation. Am discutat în această dimineaţă (vineri, n.r.) cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, iar creditele de angajament vor exista în bugetul pe 2019. Ceea ce a fost postat este o propunere, iar orice propunere este perfectibilă. Tema este rezolvată. Ceea ce va fi aprobat de Guvern va arăta exact cum trebuie şi lucrul acesta se va întâmpla foarte repede", a spus ministrul.

Întrebat dacă nu se va crea o situaţie de incertitudine în rândul mediului de afaceri, din moment ce datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că bugetul nu este suficient, Oprea a răspuns: "Acum, cu ajutorul dumneavoastră, sunt convins că această chestiune de comunicare va fi rezolvată şi că încrederea pe care am constatat-o anul trecut în Start-Up Nation va continua să existe şi se va reflecta în numărul proiectelor care vor fi depuse în continuare".

El a adăugat că, până în prezent, în aplicaţia privind programul Start-Up Nation 2018 au fost înscrise peste 20.000 de planuri de afaceri şi sunt peste 27.000 de utilizatori deja înscrişi, iar aplicaţia este deschisă până în 12 februarie.

"Eu cred că vor fi peste 30.000 de proiecte depuse anul acesta, ceea ce înseamnă că într-adevăr acest program are o încredere foarte mare în rândul antreprenorilor debutanţi. Îi îndemn pe antreprenori să depună în continuare proiecte, pentru că povestea de succes va continua şi anul acesta, aşa cum am făcut, aşa cum am convenit împreună cu mediul de afaceri", a mai spus Oprea.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, a afirmat, vineri, că, aşa cum arată proiectul de buget, există sume suficiente pentru a finanţa doar 2.200 de proiecte.

"Ce se poate observa în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat este că, în cazul programului Start-Up Nation, sunt bani pentru semnarea până la data de 28 iunie a aproximativ 2.200 de contracte şi, probabil, la rectificarea bugetară din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme. Acest lucru înseamnă cert că, în acest moment, sunt prevăzuţi bani pentru plata a doar 1400 de firme, restul urmând a fi contractaţi după rectificarea bugetară, până în data de 15 noiembrie, aşa încât implementarea propriu-zisă va fi în anul 2020", a susţinut Jianu, potrivit unui comunicat al CNIPMMR.

Statul român îşi propune să finanţeze 10.000 de firme prin programul Start-Up Nation 2018.

Alocaţia financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.

Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societăţile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producţiei, industriilor creative, serviciilor şi comerţului. Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului. AGERPRES

Subiecte în articol: Radu-Ştefan Oprea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri