Anul 2015 a fost unul productiv pentru politicieni, mai ales atunci când vorbim despre conturile din bănci sau tranzacţiile imobiliare. O demonstrează ultimele declaraţii de avere depuse de aleşi. Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Valeriu Zgonea au avut un an financiar bun, chiar dacă în plan politic lucrurile nu le-au mers chiar atât de bine. Şi pentru preşedintele Klaus Iohannis, anul a venit cu câştiguri semnificative, chiar dacă instanţa l-a făcut mai sărac cu o casă.
În domeniul imobiliarelor, cel mai activ s-a dovedit fostul vicepremier şi ministru al Internelor, Gabriel Oprea. Cu procurori pe urmele sale şi cu sechestru instituit pe mai multe clădiri şi terenuri, Oprea a încercat să îşi pună averea la adăpost prin tranzacţii imobiliare către rude. Conform declaraţiei de avere din iunie 2016, fostul vicepremier mai are doar jumătate din cele 16 terenuri şi case pe care le deţinea în urmă cu an, dar asta nu îl face cu nimic mai sărac. Le-a donat, de fapt, celor doi copii ai săi, care au primit câteva mii de metri pătraţi de teren şi mai multe imobile în Bucureşti, Voluntari şi Pipera. Şi în conturi Gabriel Oprea are mai mult cu aproape 100.000 de lei faţă de anul precedent, chiar dacă o parte din conturi au fost închise. Din anul 2016, Gabriel Oprea a intrat în rândul datornicilor. Fostul lider al UNPR a împrumutat de la fiica sa 92.000 de euro pentru o perioadă de zece ani. Pentru fostul premier Victor Ponta tot maşinile au rămas marea pasiune. Conform declaraţiei de avere, acesta şi-a vândut vechea maşină pentru 20.000 de euro şi a achiziţionat o maşină de lux, a cărui preţ a omis să îl menţioneze. La capitolul venituri, Ponta le-a trecut doar pe cele obţinute la Palatul Victoria în calitate de premier. Până de curând preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea este mult mai bogat faţă de anul precedent. Potrivit declaraţiei de avere, darul de nuntă este cel care i-a sporit considerabil veniturile. Vara trecută, Zgonea s-a căsătorit pentru a doua oară, iar la sfârşitul petrecerii a depus în conturi 200.000 de lei şi 110.000 euro. În total, Zgonea s-a ales de pe urma nunţii cu aproximativ 150.000 de euro. Din această sumă, deputatul neafiliat Valeriu Zgonea a depus într-un cont la CEC Bank 75.000 de euro. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a împrumutat cu 45.000 de lei Partidul Naţional Liberal, în timp ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a rămăs cu datorii de aproape jumătate de milion de lei de la campania prezidenţială din 2014.
Face bani din scris
Deşi mai sărac cu o casă după ce a pierdut definitiv în instanţă unul dintre imobilele pe care le avea în proprietate, preşedintele Klaus Iohannis a câştigat bani buni de pe urma celor două volume scrise. „Pas cu pas” şi „Primul Pas” i-au adus lui Iohannis peste 82.000 de lei în conturi. Preşedintele a mai câştigat din chirii 120.000 de lei şi are în conturi aproape 300.000 de lei. Din postura de şef al statului, Iohannis a încasat un salariu anual de 134.000 de lei, în timp ce soţia sa, Carmen Iohannis a câştigat 22.000 de lei ca profesoară.
Procurorii DNA susţin că fostul edil Neculai Onţanu ar fi primit mită un teren de 1500 mp situat pe strada Barbu Văcărescu din Capitală. O parte din suprafaţă ar fi ajuns la Gabriel Oprea prinintermediul nepoatei sale, avocata Loredana Radu. După vânzarea terenului către Oprea, Loredana Radu a obținut de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un hotel cu zece etaje, care ulterior a și fost ridicat pe malul Lacului Tei. Onţanu s-ar fi ocupat personal de obţinerea autorizaţiei.