Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, referindu-se la scrisoarea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că există riscul major ca României să îi fie suspendat dreptul de vot în Consiliul European, el subliniind că PSD şi ALDE riscă să pună sub semnul întrebării apartenenţa ţării noastre la UE.
"Frans Timmermans este reprezentantul familiei socialiste europene care deţine cea mai înaltă funcţie la nivelul Comisiei Europene. Tocmai Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, arată unde a dus PSD România, trăgând un semnal de alarmă clar că, în cazul în care PSD-ul lui Dragnea şi PSD-ul lui Tăriceanu continuă acţiunea sistematică împotriva independenţei justiţiei prin modificări ale Codului penal, Codului de procedură penală, ale legilor Justiţiei care să avantajeze infractorii, care să dezincrimineze fapte care sunt considerate infracţiuni, există riscul major pentru România să se activeze procedura prevăzută în articolul 7 din Tratat şi anume suspendarea dreptului de vot al României la nivelul Consiliului UE. PSD şi ALDE riscă să marginalizeze România şi chiar să pună sub semnul întrebării apartenenţa României la UE. Orice vot pentru candidaţii PSD sau ALDE este un vot care va face rău României, pentru că la ora actuală atât PSD cât şi ALDE sunt partide marginalizate, care nu sunt acceptate la nivel european, care fac un rău imens României", a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele Frans Timmermans le-a trimis autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România. Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat în conferinţa de presă a CE purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.
"Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană", a declarat Schinas. AGERPRES