Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Săptămâna viitoare vom constitui un grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil

Orban: Săptămâna viitoare vom constitui un grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că săptămâna viitoare urmează să fie constituit un grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil şi a spus că, în ce priveşte energia termică, "persistă trei sisteme de utilizare a banilor publici".

"Am inclus în programul de guvernare definirea consumatorului vulnerabil. Chiar am avut aseară o discuţie cu domnul ministru Virgil Popescu pe tema asta şi săptămâna viitoare vom constitui un astfel de grup de lucru. (...) O să adoptăm probabil un memorandum guvernamental cu constituirea grupului de lucru şi termene pentru diferitele etape", a precizat Orban.

Precizările au fost făcute în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, după ce preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a propus constituirea unui grup de lucru interministerial, cu implicarea partenerilor sociali, pentru găsirea de soluţii legislative privind consumatorul vulnerabil.

"Pe energie termică persistă trei sisteme de utilizare a banilor publici. Unu: plata de ajutor pentru persoanele vulnerabile. Practic, pentru cei care nu au venituri pe cap de familie se plăteşte o subvenţie. Doi: subvenţia pentru diferenţe de preţ, care e cauza falimentului foarte multor CET-uri sau furnizori de energie termică, pentru că autorităţile locale, ca să menţină preţul la energie pentru toată lumea foarte mic, stabilesc o subvenţie pentru diferenţă de preţ, pe care de regulă nu o alocă. (...) Şi mai e şi ajutorul pentru furnizarea combustibilului. Sunt trei forme. E ceva de noaptea minţii. Şi cu toate astea, când te uiţi la randamentul sistemelor energetice, în Bucureşti ai un randament de îţi vine să plângi. Pentru că nimeni nu a pus degetul pe rană şi nu a acţionat. În mod normal, după părerea mea, nu ar trebui să existe decât cea pentru consumator vulnerabil şi susţinerea celor care au venituri foarte mici în plata facturii şi la energie termică şi la energie electrică", a declarat Orban.

Pe de altă parte, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a cerut Guvernului să susţină reglementări care să soluţioneze probleme precum cea apărută în relaţia RADET-ELCEN, unde există un decalaj între data facturării ELCEN către RADET şi data facturării RADET către populaţie.

"Este timing-ul nefericit între prestatorii de servicii către consumatorii finali şi producători. Adică, producătorii execută la 30 de zile, iar prestatorii de servicii, cum este de exemplu RADET, preiau de la consumatori în 60 de zile. Deci numai de diferenţa asta de preţ îl încarcă şi îl va introduce pe orice prestator de genul acesta în faliment pe un termen mai rapid sau mai lung. Avem acelaşi lucru inclusiv în transportul feroviar. (...) Lucrurile ar putea fi reglementate, dar aici ar trebui intervenţia dumneavoastră, a Guvernului, pentru că există proiect pe partea de termie în Parlamentul României, dar care nu reglementează, până la ora actuală, chestiunea respectivă. Deci ar trebui intervenit, pentru că se va discuta, probabil săptămâna viitoare, forma finală", a spus Bogdan Hossu.

AGERPRES

Subiecte în articol: ludovic orban consum vulnerabil
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri