Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ordonanța trenuleț de sărăcire a populației. Ce le pregătește românilor Guvernul pentru a reduce deficitul bugetar

Ordonanța trenuleț de sărăcire a populației. Ce le pregătește românilor Guvernul pentru a reduce deficitul bugetar

de Redacția Jurnalul    |   

După două zile de negocieri complicate, Guvernul a stabilit măsurile de austeritate care vor fi aplicate din 2025. Salariile bugetarilor şi pensiile nu vor fi mărite, se elimină tichetele de masă şi ese înjumătăţită valoarea voucherelor de vacanţă, de la 1.600 la 800 de lei, pentru angajaţii statului. Premierul susţine că astfel se vor face economii de 19 miliarde de lei. Sindicaliştii din mai multe domenii anunţă proteste. 

Ordonanţa "trenuleţ", adoptată luni. Toate tăierile pregătite de Guvern pentru a reduce deficitul bugetar

Ordonanța trenuleț va fi adoptată luni și prevede înghetarea pensiilor si a salariilor din aparatul bugetar la nivelul din luna noiembrie 2024, dar si a alocatiilor pentru copii, a ajutoarelor sociale şi a indemnizatiei de şomaj. Anul viitor nu vor creşte nici salariile demnitarilor, pensiile speciale şi cele militare. Totodată va fi afectat și mediul privat, anunțându-se deja mărirea impozitului pe dividende. De asemenea, taxele și impozitele locale vor crește. 

"Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, pentru 2025 este solidaritatea totală", spune Tanczos Barna, ministrul Finanţelor. 

Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile

Aproape 5 milioane de pensionari nu vor mai primi indexarea cu rata inflaţiei, din luna ianuarie. Guvernul promite, însă, că anul viitor va exista un ajutor pentru vârstnicii cu venituri mici. O altă variantă ar fi o majorare în a doua jumătate a anului, în funcţie de situaţia bugetului din acel moment, notează observaonews.ro.

"Acum venim și creăm din nou dezechilibre, parcă am fi nebuni. Dacă vor să vină cu măsuri țintite pt pensionarii cu venituri mici, atunci o pot face sub formă unor indemnizații, unor ajutoare sociale", spune Dumitru Costin, lider BNS. 

Bugetarii nu vor mai primi tichete de masă, iar valoarea celor de vacanţă va fi injumătăţită - de la 1600 de lei in prezent, la 800 de lei anul viitor. Cu o condiţie însă. 

"Vrei voucherul de 1600 lei, trebuie sa contribui cu 800 lei", spune Bogdan Hossu, Cartel Afla.

"Noi ne-am dori că beneficiarii de vouchere să își asume această coplată pt a merge în vacanță în România, dar evident că o parte din ei nu vor reuși", spune Călin Ilie, vicepreşedinte Confederația Patronală Concordia.

O altă măsură controversată se referă la orele muncite în plus de bugetari. Ordonanta prevede că acestea nu vor fi plătite, ci vor fi recompensate doar cu timp liber.

"Am spus: domne nu mai cereți ore suplimentare, dacă nu sunteți capabili să le plătiți. Pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural. Ci sunt structurale datorită lipsei de personal suficient cum este în Poliție, Justiție, Sănătate", spune Bogdan Hossu, lider Cartel Afla.

Sindicaliștii din Sănătate amenintă Guvernul cu proteste în toate spitalele din tară.

"Din punctul nostru de vedere această OUG reprez o tăiere pe linie de venituri salariale. Reacția dlui prim-ministru a fost că în anul 2024 creșterea în Sănătate a fost de 24,4%. Dansul a spus că Guvernul nu are obligația să asigure o creștere proporțională cu inflația", spune Gabriel Predica, vicepreşedinte Federaţia Solidaritatea Sanitară

Cum vor fi afectați elevii şi studenţii

Bursele vor fi plafonate la nivelul din prezent, iar cei care merg la facultate vor mai avea reducerea de 90% la biletele de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul în care studiază. 

"Am transmis mesaje premierului și ministrul Transporturilor, am vrea să avem o discuție. Noi nu vom mai avea reducere deloc pe alte rute care nu reprezintă, de fapt, domiciliul", spune Sergiu Covaci, președinte ANOSR.

Şi prima didactică a profesorilor, în valoare de 1500 de lei, va mai fi achitată doar din fonduri europene, nu ale statului. Deşi era în plan, Guvernul a renunţat la ideea de a reduce indemnizaţia pentru concediile medicale cu 10%. 

Ordonanta "trenuleţ" mai prevede că pensiile speciale pentru primari vor fi amânate cu un an, iar subvenţia pentru partidele politice va fi redusă cu 25%. Nici cetăţenii români care mor în străinătate nu vor mai fi repatriaţi pe banii statului, decât dacă aparţinătorii nu îşi permit acest lucru.  

Guvernul speră că noile măsuri de austeritate vor reduce deficitul bugetar cu doar 1% din PIB, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: ordonanta trenulet deficit bugetar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri