Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum să mănânci gras pentru a rămâne slab: Alimentele care elimină grăsimea în mod natural

Cum să mănânci gras pentru a rămâne slab: Alimentele care elimină grăsimea în mod natural

de Florian Saiu    |   

​​​​​​​Măslinele, uleiul extravirgin obținut din aceste fructe, varza și broccoli, dar și pești precum sardina, anșoa ori pălămida conțin compuși bioactivi care declanșează în organism, odată consumați (cu moderație!), reacții ce conduc la arderea grăsimilor nocive. 

Măslinele, de pildă, sunt sursa unui compus bioactiv puternic: hidroxitirozol. Vi se împleticește limba pronunțând acest cuvânt? Nu vă bateți capul și cu definirea/lămurirea lui, de acest aspect a avut grijă un specialist - dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Hidroxitirozolul este produs de fructe pe măsură ce acestea se maturizează. Este prezent în special în lichidul apos extras din măsline în timpul producerii uleiului extravirgin, deci se regăsește și în uleiul obținut ulterior. Studiile de laborator arată că hidroxitirozolul împiedică dezvoltarea grăsimii viscerale din abdomen. Acest efect este legat de influența sa benefică asupra microbiomului bacterian, și anume de sporirea diversității bacteriilor prezente, un semn sigur al sănătății intestinale. Hidroxitirozolul împiedică celulele stem să producă mai multă grăsime albă și are și efecte antiinflamatoare”.

Miza, pe legumele crucifere

Un alt compus bioactiv minunat pentru sănătate este alcătuit din sulforafani. Facem loc din nou explicațiilor științifice: „Sulforafanii se găsesc în legumele crucifere precum broccoli, vlăstari de broccoli, varză, varză chinezească (bok choy), muștar chinezesc, varză kale, varză furajeră și varză de Bruxelles. Ele determină transformarea grăsimii albe în grăsime brună, declanșează termogeneza grăsimii brune și reduc inflamația cauzată de grăsimea corporală în exces. Sulforafanii sunt speciali, deoarece pot vindeca rezistența la insulină”.

Anularea senzației de foame

Mai precis? „Știm că leptina este acel hormon eliberat de celulele adipoase, care acționează asupra creierului pentru a suprima apetitul. Eh, pe măsură ce grăsimea în exces se acumulează, creierul devine rezistent la leptină, rezultatul fiind faptul că simți constant senzația de foame. Sulforafanii anulează această rezistență, astfel încât creierul își îndeplinește corect funcția metabolică și poate anula senzația de foame - o mișcare importantă care ajută la combaterea grăsimii corporale”.

Sănătate marină: alge și plancton 

Alți compuși bioactivi, unii faimoși de această dată: acizii grași omega 3. „Acizii grași polinesaturați omega 3 - a reluat dr. William W. Li - sunt niște compuși bioactivi bine cunoscuți, sănătoși, care se găsesc în fructele de mare, mai ales în peștele gras (somon, sardine, anșoa, pălămidă etc.). Ei își au originea în algele marine și în plancton, dar se găsesc în multe specii de pește și crustacee care le consumă ca parte a lanțului trofic”. 

Metamorfoze albe-brune

Ce rol au acești compuși în menținerea sănătății organismului? „Acizii omega 3 activează grăsimea brună prin stimularea unui receptor din intestine (așa cum fac și ardeii iuți, și ceaiul verde). De aici, este transmis un semnal creierului pentru a-l înștiința că este timpul să elibereze norepinefrină, compusul care declanșează termogeneza, arderea grăsimii. În plus, acizii omega 3 transformă grăsimea albă nocivă în grăsime brună utilă”. 

„Hidroxitirozolul împiedică dezvoltarea grăsimii viscerale din abdomen. Acest efect este legat de influența sa benefică asupra microbiomului bacterian”, dr. William W. Li

„Acizii grași polinesaturați omega 3 își au originea în algele marine și în plancton, dar se (re)găsesc în multe specii de pește și crustacee, ca verigă a lanțului trofic”, dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: organism dieta alimente grasime nociv
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri