Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) ETF-ul Spot Bitcoin a trimis BTC la un nou maxim al tuturor timpurilor: Ne putem aștepta la același lucru pentru Ethereum?

(P) ETF-ul Spot Bitcoin a trimis BTC la un nou maxim al tuturor timpurilor: Ne putem aștepta la același lucru pentru Ethereum?

Piața de criptomonede este una dintre cele mai populare la momentul actual. Totuși, aceasta este destul de volatilă în comparație cu cea a acțiunilor. Din acest motiv investitorii mai reticenți evită investițiile în cripto.

Lansarea ETF-ului Spot Bitcoin deschide piața criptomonedelor pentru un public mai larg. Acest proiect oferă oportunitatea de a investi în BTC pe o piață reglementată și mai stabilă decât cea cripto. Apariția ETF-ului Spot a trezit un interes mare în rândul investitorilor. Aceștia au investit sume mari de capital majorând prețului pentru BTC. Acum investitorii sunt curioși să afle dacă același fenomen ar fi valabil și pentru Ethereum.

În acest articol, vom analiza posibilitatea apariției unui ETF Ethereum, avantajele și riscurile unei astfel de lansări.

Lansarea ETF-ului Spot Bitcoin

Un ETF (Exchange-Traded Fund) Spot este un fond tranzacționat la bursă care deține direct activul, cum ar fi Bitcoin. Acesta reflectă prețul actual al activului. Investitorii care cumpără ETF Spot dețin indirect o parte din activ și beneficiază de fluctuațiile prețului fără a-l gestiona.

ETF-ul Spot Bitcoin a apărut în ianuarie 2024. Lansare ETF-ului Spot Bitcoin a determinat o creștere de preț de 20% pentru BTC și a crescut volumul de tranzacționare. În Figura 1 putem observa graficul prețului BTC și creșterea semnificativă din perioada ianuarie-februarie 2024.

(Figura 1 Evoluția prețului Bitcoin în perioada 2021-2024)

Potențialul unui ETF Ethereum

Succesul lansării ETF-ului Spot Bitcoin a stârnit un val de interes în rândul investitorilor. Aceștia se așteaptă ca și Ethereum să dezvolte propriul ETF Spot. O astfel de apariție ar oferi oportunități excepționale de accesibilitate și siguranță în utilizarea celei de-a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizare. Un ETF Spot Ethereum ar putea crește volumul de tranzacționare și atrage un număr mai mare de investitori instituționali.

Alexander Buyukli, șeful Freedom24 în regiune, spune că: „Aprobarea ETF-urilor Ethereum Spot (ETH) va schimba semnificativ peisajul cripto prin creșterea accesibilității și integrării, influențând dinamica și lichiditatea pieței și încurajând o mai mare participare instituțională.

ETF-urile simplifică procesul de accesare a Ethereum atât pentru investitorii cu amănuntul, cât și pentru cei instituționali, eliminând necesitatea de a achiziționa, stoca și gestiona ETH în mod direct. Această accesibilitate sporită poate atrage o gamă mai largă de investitori, inclusiv pe cei reticenți față de utilizarea burselor de criptomonede. În plus, aprobarea de reglementare a acestor ETF va conferi o mai mare legitimitate Ethereum și pieței criptomonedelor în general, reducând potențial riscurile percepute și încurajând participarea investitorilor precauți.

Lansarea ETF-urilor Ethereum este de natură să crească cererea de ETH, deoarece aceste fonduri vor trebui să dețină cantități semnificative din activul suport. Această creștere a cererii poate spori lichiditatea pieței, conducând la prețuri mai stabile. Aprobarea și lansarea inițială a acestor ETF-uri ar putea determina o creștere semnificativă a prețurilor din cauza creșterii cererii și a sentimentului pozitiv al pieței. În timp, prezența ETF-urilor poate contribui la stabilizarea prețurilor prin furnizarea unui flux constant de capital în ETH.”

Actualmente nu sunt informații concrete despre lansarea unui astfel de instrument Ethereum. Totuși, analizând evoluția recentă a prețului în Figura 2 se observă o dinamică asemănătoare cu cea Bitcoin. Interesul investitorilor pentru ETH este în creștere. Internauții doresc să se implice în proiect în condiții mai transparente și reglementate pe care le oferă instrumentul ETF Spot.

Figura 2 Evoluția prețului Ethereum în perioada 2021-2024

Cum pot investitorii să profite de pe urma ETF-urilor criptomonede

ETF-urile pot aduce profit ca și orice activ financiar, dacă sunteți bine informat referitor la mecanismele de funcționare și strategiile de utilizat. Un alt factor important este conștientizarea volatilității acestei piețe și riscurilor asociate investiției în ETF. Mai jos găsiți un scurt ghid și câteva sfaturi pentru a începe să investiți:

Pași pentru achiziționarea de acțiuni ETF

  1. Deschideți un cont de tranzacționare: Informați-vă cu privire la brokerii online existenți, alegeți unul și completați procesul de înregistrare și verificare a identității.
  2. Depuneți fonduri: Transferați fonduri în contul de tranzacționare.
  3. Căutați ETF-ul dorit: Utilizați funcția de căutare a platformei pentru a găsi ETF-ul specific pentru criptomonede.
  4. Achiziționați: Introduceți cantitatea dorită și plasați ordinul de cumpărare.

Strategii de investiție

  • Diversificarea portofoliului: Diversificați portofoliul investițional. Cumpărați acțiuni și ETF-uri ale diferitor companii, din diferite domenii economice și regiuni geografice. Aceasta minimizează riscurile pierderii de capital.
  • Investiții pe termen lung: O strategie de deținere a acțiunilor pe termen lung poate oferi randamente mai mari și poate reduce efectele volatilității pe termen scurt.
  • Analiza fundamentală și tehnică: Analizați atât istoricul criptomonedei și caracteristicile acesteia, cât și graficele tehnice ale evoluției ei.

Riscuri și beneficii

  • Beneficii: ETF-urile criptomonede sunt reglementate și mai ușor de gestionat decât deținerea directă a criptomonedelor.
  • Riscuri: Volatilitatea prețurilor criptomonedelor poate duce la fluctuații mari ale valorii ETF-urilor.

Concluzie

În concluzie, apariția inovațiilor în domeniul financiar și economic au un impact benefic asupra dezvoltării generale ale acestei ramuri. Investitorii beneficiază de mai multe oportunități financiare și sunt deschiși spre a-și investi capitalul.

Cât despre ETF Spot pentru criptomonede, pare a fi un instrument de viitor, cu beneficii pe partea de accesibilitate și siguranță. Lansarea unui ETF Spot Ethereum este binevenită și ar putea avea un impact asupra criptomonedei similar cu experiența Bitcoin, stimulând creșterea prețului Ethereum, dar și interesului investitorilor față de proiect.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri