Jurnalul.ro Ştiri Social Vești bune pentru pacienții cu arsuri din accidente de muncă: Vor primi tratament și indemnizație până la vindecare

Vești bune pentru pacienții cu arsuri din accidente de muncă: Vor primi tratament și indemnizație până la vindecare

de Monica Cosac    |   

Guvernul extinde accesul la prestațiile și serviciile medicale pentru persoanele care suferă arsuri grave din cauza unui accident de muncă. Concret, acești pacienți vor putea beneficia de tratament medical, servicii de recuperare și indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă până la vindecare, inclusiv pe toată durata perioadei de recuperare. Finanțarea acestora va veni din fondul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, potrivit unui proiect de OUG pus ieri în transparență decizională de Ministerul Muncii. Cadrul legal actual în domeniul asigurării la accidente de muncă și boli profesionale conduce la „imposibilitatea acordării serviciilor de tratament adecvat persoanelor care au suferit arsuri grave, întrucât perioada de recuperare a acestor persoane este îndelungată, punându-le în pericol viața și compromițând recuperarea completă”, spun reprezentanții Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a lansat, ieri, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri în domeniul social, care include modificări ce vizează sprijinirea angajatorilor aflați în dificultate, protecția salariaților și a persoanele cu accidente de muncă și îmbunătățirea condițiilor pentru persoanele cu dizabilități.

Una dintre principalele măsuri face referire la extinderea accesului la prestațiile și serviciile medicale pentru persoanele care suferă arsuri grave din cauza unui accident de muncă.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, în prezent există un număr mare de cazuri de arsuri severe ca urmare a unor accidente de muncă, însă „lipsa cadrului legal în domeniul asigurării la accidente de muncă și boli profesionale conduce la imposibilitatea acordării serviciilor de tratament adecvat persoanelor care au suferit arsuri grave, întrucât perioada de recuperare a acestor persoane este îndelungată, punându-le în pericol viața și compromițând recuperarea completă”.

Cum sunt nedreptățiți acum accidentații la muncă

Pentru persoanele care au suferit arsuri grave din cauza unor incidente domestice, industriale și chiar a dezastrelor naturale, legislația din domeniul asigurării la sănătate a fost deja modificată în sensul acordării prestațiilor medicale pentru perioade îndelungate, respectiv peste perioada de 273 de zile de incapacitate temporară de muncă, reglementată de legislația în vigoare. 

Mai mult decât atât, pe toată această perioadă, cuantumul indemnizației de incapacitate temporară de muncă este de 100% din media veniturilor. Având în vedere faptul că recuperarea acestor persoane necesită perioade îndelungate și presupune costuri foarte mari, sistemul de sănătate a prevăzut ca toată această perioadă să fie plătită integral din sistemul de asigurări la sănătate, numai că, în cazul accidentelor de muncă, serviciile medicale nu sunt suportate din bugetul Fondului de Asigurări de Sănătate (FNUASS).

În conformitate cu prevederile din Legea sănătății (L. 95/2006), „serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt: a) serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă...”, explică inițiatorii proiectului de ordonanță. 

Prin urmare, asigurații care suferă arsuri ca urmare a unui accident de muncă nu beneficiază de prestații și servicii medicale din sistemul de asigurare la sănătate, ci din bugetul de asigurare la accidente de muncă și boli profesionale.

Însă, în prezent, „certificatele de concediu medical și serviciile medicale peste 273 de zile, aferente cazurilor de arsuri ca urmare a unui accident de muncă, nu pot fi decontate din fondul de asigurare la accidente de muncă și boli profesionale întrucât legislația în vigoare nu prevede această posibilitate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Arsuri care afectează cel puţin 10% din suprafaţa corporală

Prin urmare, Ministerul Muncii propune completarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu un articol nou, Art. 36¹, conform căruia „asigurații înregistrați cu accident de muncă, care au suferit arsuri de gradul IIB-III localizate pe faţă, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulaţii mari şi/sau arsuri de gradul III cu alte localizări, dar care afectează cel puţin 10% din suprafaţa corporală, beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă în cuantum de 100%, din media veniturilor din salarii sau asimilate salariilor”.

Mai mult, prin excepție de la prevederile actuale - conform cărora durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 de zile în intervalul de un an și prelungirea concediului medical peste acest interval se poate face cu cel mult 90 de zile - durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă va fi mai mare în cazul arsurilor enumerate mai sus și „se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare”.

Noua măsură va permite plata imediată și eficientă a tuturor prestațiilor și serviciilor acordate pacienților cu arsuri grave ca urmare a unui accident de muncă, îmbunătățind astfel calitatea vieții acestui grup vulnerabil de pacienți, spun reprezentanții MMSS. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri