Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce se întâmplă în adâncul Pământului. Oamenii de știință vorbesc despre o încetinire a rotației nucleului interior

Ce se întâmplă în adâncul Pământului. Oamenii de știință vorbesc despre o încetinire a rotației nucleului interior

de Redac'ia Jurnalul    |   

În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se rotește altfel decât planeta noastră, precum un titirez învârtindu-se în interiorul unui titirez mai mare, relatează CNN pe site-ul său.

Acest nucleu interior i-a intrigat pe cercetători încă de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann, în anul 1936.

Viteza rotației miezului și direcția rotației au fost în centrul unei dezbateri care a durat zeci de ani.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani.

Oamenii de știință rămân divizați cu privire la ceea ce se întâmplă și care este semnificația acestui fenomen.

Una dintre dificultăți ține de faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat și de eșantionat în mod direct.

Cum află oamenii de știință date despre ce se întâmplă în miezul Pământului

Seismologii obțin informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele produse de cutremurele mari ce lovesc această zonă din centrul Pământului. Diferențele dintre undele de intensitate similară care au traversat nucleul la momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările sale de poziție și să calculeze rotația acestuia.

"Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii '70 și '80, dar abia în anii '90 au fost publicate dovezi seismologice", spune dr. Lauren Waszek, lector la Universitatea James Cook din Australia.

Însă cercetătorii rămân în dezacord cu privire la modul de interpretare. 

Dezacordul vine, în primul rând, pe seama dificultății de a face observații detaliate asupra miezului interior. Contează, de asemenea, depărtarea și datele disponibile limitate, a explicat dr. Waszek.

"Studiile care au urmat pe parcursul deceniilor nu se pun de acord cu privire la frecvența rotației și la direcția rotației în raport cu mantaua", a adăugat ea.

Unele studii susțin, chiar, că miezul nu se rotește deloc.

Un nou model propus în legătură cu ce se întâmplă în centrul Pământului

Un model propus în 2023 descrie un nucleu interior care, în trecut, se rotea mai repede decât Pământul însuși, dar care acum se rotește mai încet. Pentru o perioadă de timp, rotația miezului a coincis cu cea a planetei, apoi a încetinit și mai mult, până când miezul a început să se miște în sens contrar straturilor fluide din jurul său.

 

Recent, o echipă de cercetători a furnizat noi dovezi ce susțin acest model. Studiul publicat luna trecută în revista Nature confirmă nu doar încetinirea nucleului, ci și faptul că acest fenomen face parte dintr-un tipar întins pe decenii, care include accelerări și decelerări.

"Noile constatări spun că modificările vitezei de rotație urmează un ciclu de 70 de ani", a declarat co-autorul studiului, dr. John Vidale, profesor de științe ale Pământului în cadrul Universității California de Sud.

"Discutăm despre acest lucru de 20 de ani și cred că am pus capăt dezbaterii dacă nucleul interior se mișcă și care a fost tiparul urmat său în ultimele două decenii", a adăugat el.

Studiul său mai arată că în anii '70 din secolul trecut nucleul interior se învârtea ceva mai repede decât planeta noastră. El a încetinit în jurul anului 2008, iar din 2008 până în 2023 a început să se miște invers în raport cu mantaua.

Nu toți specialiștii sunt convinși că problema este rezolvată de cercetările recent popularizate, iar modul în care o încetinire a nucleului interior ar putea afecta planeta noastră este încă o întrebare care așteaptă răspuns.

Ce este, de fapt, miezul solid al Pământului

Aflat la o adâncime de aproximativ 5.180 de kilometri în interiorul Pământului, miezul metalic solid este înconjurat de un miez exterior, tot metalic, dar lichid. 

Miezul interior este alcătuit în principal din fier și nichel și se estimează că este la fel de fierbinte ca suprafața Soarelui: aproximativ 5.400 grade Celsius.

Câmpul magnetic al Pământului antrenează această bilă solidă de metal fierbinte, făcând-o să se rotească. În același timp, gravitația și mișcarea miezului exterior fluid și a mantalei frânează miezul interior. Pe parcursul mai multor decenii, acești factori determină variații ale vitezei de rotație a miezului interior, a arătat dr. John Vidale.

Deplasarea fluidului bogat în metale din miezul exterior generează curenți electrici care alimentează câmpul magnetic al Pământului. Acesta ne protejează planeta de radiațiile solare mortale.

Influența directă a miezului solid interior asupra câmpului magnetic al Pământului este necunoscută. Oamenii de știință au estimat că un miez cu o rotație mai lentă ar putea afecta acest câmp magnetic și ar putea, de asemenea, să scurteze durata zilelor.

Cum simt oamenii modificările în rotația nucleului interior

Schimbările în rotația nucleului sunt aproape imperceptibile pentru oamenii de la suprafața Pământului, afirmă dr. Vidale. Atunci când miezul se rotește mai încet, mantaua accelerează. Această schimbare face ca Pământul să se rotească mai repede, iar durata unei zile se scurtează. Astfel de schimbări de rotație se traduc în miimi de secundă scăzute din lungimea zilei.

"În ceea ce privește acest efect în timpul vieții unei persoane, nu-mi pot imagina că ar însemna prea mult", a conchis dr. Vidale.

Oamenii de știință au constatat că regiunea misterioasă în care miezul exterior lichid învăluie miezul interior solid este deosebit de interesantă.

Fiind un loc în care lichidul și solidul se întâlnesc, această graniță este activă, la fel ca și granița dintre miez și manta și granița dintre manta și crustă.

"Am putea avea vulcani la granița nucleului interior, acolo unde materia solidă și cea lichidă se întâlnesc și se mișcă", a spus acest cercetător citat de CNN.

Evident, mai sunt încă multe de învățat despre structura generală a miezului interior al Pământului și mai sunt necesare multe cercetări pentru a descoperi rolul său precis, a recunoscut dr. Lauren Waszek.

"Metodologiile viitoare vor fi esențiale pentru a răspunde la întrebările actuale despre nucleul interior al Pământului, inclusiv cele legate de problema rotației", a conchis ea.

 

Subiecte în articol: pamant nucleu lauren waszek
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri