Jurnalul.ro Ştiri Justitie Panama Papers. Ce români au apelat la fabrica mondială de firme offshore

Panama Papers. Ce români au apelat la fabrica mondială de firme offshore

de Ion Alexandru    |   

Tentaculele din România ale fabricii mondiale de firme offshore. În centrul scandalului mondial „Panama Papers”, declanșat duminică și legat de înfiinţarea rețelei de offshore-uri în care sunt implicați politicieni, oameni de afaceri, sportivi sau persoane aflate pe diverse liste de embargo se află casa de avocatură Mossack Fonseca.

Practic, aceasta este entitatea care a mijlocit înfiinţarea sutelor de mii de căsuţe poştale în paradisurile fiscale din Panama, Cipru sau Insulele Virgine Britanice, care fac obiectul dezvăluirilor.

11 milioane de documente, vizând companii offshore prin intermediul cărora celebrităţi mondiale din diverse domenii şi-au ascuns profiturile, au intrat în posesia mai multor instituii de presă europene. Pe lista fierbinte se află nume extrem de importante, inclusiv din România. Presa autohtonă a publicat câteva nume româneşti care au legături cu căsuţe poştale înființate de Mossack Fonseka, printre care Frank Timiş, Corneliu Iacubov, Sorin Ovidiu Vîntu sau Cristian Borcea.

“Jurnalul Naţional” a descoperit faptul că această controversată casă de avocatură a avut drept client pe unul dintre cei mai “grei” avocaţi din România. Este vorba despre Ernest-Virgil Popovici, un extrem de influent practician care evoluează pe piața privatizărilor, a investiţiilor, dezvoltărilor imobiliare şi IT.

O altă descoperire-bombă legată de Mossack Monseka este aceea că a înființat, în Uniunea Europeană, un holding care a finanţat ilegal regimul sirian al lui Bashar Al-asad, precum şi o altă compaie înregistrată de casa de avocatură în Insulele Virgine Britanice ale căror capitaluri au fost îngheţate de UE, pentru legătiri cu regimul antidemocratic din Zimbabwe.


Un offshore panamez, înființat de celebra fabrică de căsuțe poștale Mossack Fonseca, controlează în România o companie din domeniul imobiliar afiliată cercului de afaceri patronat de avocatul Enest-Virgil Popovici, potrivt unor documente oficiale. “Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, tentaculele din România ale filiere internaționale de offshore-uri ce fac obiectul investigaţiilor mondiale.


Avocaţii panamezi, legături cu un offshore care deţine o firmă la Bucureşti


Mossack Fonseca & Co a înființat, în data de 3 mai 2005, în Panama, compania Arkdale Investments Sociedad Anonima, cu sediul în Arang-Orillac Building, str. East, nr 54. În 2006, Arkdale Investmets SA înființează, la rândul ei, o companie în România. Este vorba despre SC Real Prod Imobiliare SRL, în care, şi în prezent, căsuţa poştală panameză are calitatea de asociat unic. Compania românească se ocupă cu activităţi de dezvoltare şi promovare imobiliară şi îl are ca administrator pe un anume Gabriel Balteş.

La rândul ei, SC Real Prod Imobiliare SRL deţine un pachet de 70 la sută din acţiunile companiei IAMSAT Logistic SA, alătiri de societatea IAMSAT Muntenia SA, deţinător a unui pachet de 30% din acţiuni. Aceasta din urmă controlează compania IAMSAT Muntenia Buildings SRL.

Administratorul SC Real Prod Imobiliare SRL, Gabriel Balteş, face legătra dintre căsuța poştală panameză şi grupul de interese al unuia dintre cei mai puternici avocaţi din România, Ernest-Virgil Popovici. Astfel, pe Gabriel Balteş îl regăsim ca administrator al multor companii controlate direct de către avocatul Popovici, cum ar fi SC Clubl Vinului SRL (din acţionariatul căruia fac parte Sergiu Dan Celibidache, patronul CFR Cluj Arpad Zoltan Paszkany, patronul de la Diamo Nicolae Badea, oamenii de afaceri Bogdan Bartlomeu, Radu Alexandru Macovei sau Gabriel Ionel Zbîrcea), dar şi în firmele SC Office Consult SRL, SC Leader Eco SRL, SC Speed Capita Management SRL sau SC Office Investment SRL, toate controlate de Ernest-Virgil Popoviciu sau de partenerii săi din casa de Avocatură Popoviciu Niţu şi Asociații, companii fondate sau din acţionariatul cărora fac parte şi căsuţe poştale înființate în Cipru.


Conexiuni guvernamentale


Astfel, în 2008, asociatul unic al SC Leader ECO SRL, societate care se ocupa, în Portul Constanța, cu comerţul cu ridicata al masinilor şi utilajelor, a fost cesionată de căte Nicolae Rotileau către offshore-ul Damenta Limited Limassol, reprezetată de Ernest-Virgil Popovici, şi către SC Power Plus SRL Constanţa, reprezentată de Gabriel Gheorghe Popescu. Noii acţionari l-au numit ca administrator pe acelaşi Gabriel Balteş.

Fostul proprietar al SC Leader ECO SRL, Nicolae Rotileanu, a deţinut, în perioada 2005-2008, calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale “Administraţia Porturilor Martime” Constanța, iar, în perioada iulie – noiembrie 2008, a fost avansat la funcţia de secretar de stat, şef a Departamentului de Dezvoltare Regională şi Urmărire Fonduri Structurale din cadrul Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu. Firma a fost client al contractelor cu statul.

Un alt offshore din această reţea se numeşte Seed Capital Limited, controlat de Yianakis Ioannou şi Christos Damianou, cu sediul de asemenea în Cipru, Limassol, care deţinue, până în 2012, întregul capital social al SC Seed Capital Management SRL, companie ce se ocupă cu consultanţa pentru afaceri şi management şi care l-a avut ca administrator pe Gabriel Balteş. Ulterior, acţiunile au fost preluate de un alt offshire cipriot, Escutechon Limited, din Limassol. Odată cu schimbarea patronului, a fost înlocuit şi administratorul.


Companii înfiinţate de Mossack Fonseca, pe lista neagră a UE


Numele casei de avocatură internaţionale Mossack Fonsecka este stipulat în patru Jurnale Oficiale ale Uniunii Europene din 2011, 2012 şi 2013, ca urmare a unor decizii de admitere a unor restricții instituite unor agenţi economici de tip holding care finanţează sau au legături cu regimurile dictatoriale din Siria şi Zimbabwe.

În 2012, Consiliul European a adoptat Regulamentul de aplicare privind unele măsuri restrictive având în vedere situaţia din Siria. “Având în vedere gravitatea situaţiei di Siria, au fost incluse noi persoane şi noi entităţi pe lista persoanelor fizice şi juridice, a entităţilor sau organismelor care fac obiectul măsurilor restrictive care fac obiecti Anexei II a Regulamentului UE nr, 36/2012”.

Pin Decizie, s-a aprobat ca persoanele şi entităţile care figurează în această anexă să suporte restricţii. Ei, bine, pe listă se află compania anonimă Drex Technologies S.A., înființată în data de 4 iulie 2000, la casa de avocatură Mossack Fonseca & Co BVI LTD. Diretorul companiei, un anume Rami Makhlouf, figurează el însuşi pe lista persoanelor care fac obiectul sancţiunilor Uniunii Europene pentru furnizarea de sprijin financiar regimului Sirian.

Rami Makhlouf se foloseşte, spun oficialii UE, de compania Drex Technologies Sociedad Anonima, pentru a facilita şi a gestiona holdingurile internaţionale, inclusiv participarea majoritară la SyriaTel, pe care Uniunea Europeană a inclus-o, anterior, pe listă, din cauză că oferă, de asemenea, sprijin financiar regimului sirian al lui Bashar Al-asad.

O altă companie sancţionată de Uniunea Europeană, în 2011, de această dată, este Ridgepoint Overseas Developments LTD, înfiinţată, de asemenea, la Mossack Fonseca & Co BVI LTD, în Insulele Virgine Britanice. Compania de află în proprietatea unui anume Billy Rautenbach. Includerea pe lista sancţiunilor a avut loc odată cu adoptarea Deciziei 2011/101. PESC a Consiliului, din 15 februarie 2011, privind unele măsuri restrictive împotriva Zimbabwe.

La articolul 5 al acestei decizii se prevede că se îngheaţă toate capitalurile şi resursele economice aparţinând membrilor guvernului Zimbabwe sau oricărei alte persoane fizice sau juridice, entitate sau organism asociate sau aparţinând altor persoane fizice sau juridice ale căror activităţi aduc atingere în mod grav democraţiei, respectării drepturilor omului şi statului de drept în Zimbabwe.

Scurgerile de informaţii vorbesc de nume grele la nivel mondial


Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe plantetă, printre care şi români, se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile. Potrivit informaţiilor oferite de BBC, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama. Aceştia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverşi clineţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori a taxelor.

Documentele arată legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări. În topul acestei liste se află preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Însă, mai multe personalităţi din sport sunt menţionate în documente Panama Papers, inclusiv fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câştigătorul Balonului de Aur. Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat şi membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006. Potrivit datelor L'Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operaţiuni financiare. Documentele arată că Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecţi în scandalul de corupţie de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis.

Potrivit L'Equipe: "Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis, tată şi fiu, negociatori de drepturi TV, ar fi plătit milioane de dolari în mod ilegal, pe sub masă, către oficiali FIFA, în scopul de a obţine, la preţuri preferenţiale, drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Banii ar fi trecut prin compania lor off-shore Cross Trading, înregistrată de Mossack Fonseca. Cinci milioane de dolari au fost plătiţi în acest scop, într-un cont bancar elveţian al FIFA, în iunie 2013".

Potrivit anchetei Panama Papers, Lionel Messi ar fi creat o companie off-shore în Panama, Mega Star Enterprises. Numele fotbalistului argentinian apare în arhivele aceleiaşi firme de avocatură menţionată mai sus, Mossack Fonseca, în iunie 2013, la doar o zi după deschiderea procedurilor de urmărire penală pentru evaziune fiscală, pe numele fotbalistului, de către justiţia spaniolă.

RiseProject: Roşia Montană, RAFO şi ALRO – companii care au legătură cu avocaţii panamezi

Potrivit Rise Project, omul de afaceri Vasile Frank Timiş s-a numărat printre românii care au apelat la avocaţii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul ţării noastre, la jumătatea anilor '90. Vasile Frank Timiş a folosit firma Castle Europa Limited, înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca, susţin junaliştii de la Rise Project ,care au făcut parte din echipa de investigaţii.

"Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Oneşti şi ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană. Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale", scrie Rise Project.

În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiş se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. El a fost cel care a iniţiat proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană

Omul de afaceri Israelian benhjamin Steinmetz, cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roșia Montană, apare şi el pe istă. Una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), este cel mai important acționar din proiectul aurifer. Informațiile scurse din Panama ne arată însă că umbra lui Steinmetz în România este mult mai mare. RISE Project a descoperit documente care arată că aceeași firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roșia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României. Este vorba despre afacerile țesute în jurul rafinăriilor RAFO Onești și Dărmănești, mamuți industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

Corneliu Iacobov este un alt român al cărui nume apare în actele „Panama Papers”, după ce a folosit o firmă înfiinţată de avocaţii Mossack Fonseca, care vizează deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri în Emiratele Arabe. De asemenea, pe listă s-ar mai afla şi companii controlate de Sorin Ovidiu Vîntu sau Cristian Borcea.

Subiecte în articol: panama papers panama averi impozite
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri