Papa Francisc a primit la Vatican în acest weekend trei bărbaţi, victime ale unui preot pedofil chilian, după controversa creată de declaraţiile suveranului pontif cu privire la acest subiect în timpul unei călătorii în Chile, în luna ianuarie, informează AFP.
''Întâlnirea mea de astăzi cu papa a durat mai mult de două ore şi jumătate. Sunt emoţionat. M-a ascultat cu mare respect, cu afecţiune şi apropiere, asemenea unui tată'', a scris pe Twitter Juan Carlos Cruz, care s-a întâlnit cu suveranul pontif duminică.
''Am aprofundat numeroase subiecte. Astăzi, am mai multă speranţă pentru Biserica noastră, chiar dacă dezonoarea este enormă'', a încheiat acesta.
Jose Andrés Murillo a discutat, de asemenea, timp de două ore cu papa vineri seară. ''I-am explicat într-o manieră respectuoasă şi sinceră importanţa înţelegerii abuzului (sexual, n.red.) ca abuz de putere'', a scris acesta pe contul său de Twitter, precizând că a abordat şi ''nevoia de a-şi asuma responsabilităţile (...), nu doar iertarea''.
James Hamilton, primit sâmbătă de suveranul pontif, a evocat pe Twitter ''o întâlnire de mai bine de două ore cu Sfântul Părinte, sinceră, călduroasă şi foarte constructivă''.
Cele trei victime au fost invitate personal de către papa Francisc şi vor susţine o conferinţă de presă comună miercuri.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, a precizat încă de vineri seara că suveranul pontif nu preconizează nicio declaraţie oficială.
Prioritatea papei Francisc este ''de asculta victimele, de a le cere iertare şi de a respecta confidenţialitatea acestor conversaţii'', a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.
Reprezentanţii victimelor speră să contribuie la limitarea ''unei culturi a abuzurilor şi a tăinuirii în rândul episcopilor Bisericii'' Catolice, a comentat Juan Carlos Cruz, care în prezent locuieşte în Statele Unite, înainte de întâlnire.
Călătoria papei în Chile în perioada 15 - 18 ianuarie a fost umbrită de scandalul de pedofilie în rândul clerului chilian. Suveranul pontif a fost criticat pentru susţinerea puternică pe care i-a acordat-o episcopului chilian Juan Barros, bănuit că ar fi ţinut sub tăcere infracţiunile de pedofilie ale preotului Fernando Karadima, în anii 1980-1990, condamnat de justiţia de la Vatican în 2011. Preotul a fost obligat să se retragă la o viaţă de penitenţă.
Papa Francisc a recunoscut, la începutul lunii aprilie, că a săvârşit ''grave erori'' în evaluarea situaţiei din Chile, după ce a citit concluziile unei anchete care a vizat abuzurile sexuale comise de cler.