Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc, apel pentru înlăturarea amenințării unui război nuclear

Papa Francisc, apel pentru înlăturarea amenințării unui război nuclear

Papa Francisc face apel la politicieni pentru a înlătura amenințarea unui război nuclear. Suveranul Pontif a denunțat "scenariul sumbru de astăzi, în care, din păcate, planurile liderilor mondiali puternici nu țin cont de aspirațiile juste ale popoarelor".

Papa Francisc, comparând situația actuală a lumii cu criza rachetelor cubaneze de acum 60 de ani, a condus marți liderii religiilor lumii într-un apel la pace adresat politicienilor pentru a evita amenințarea unui război nuclear, relatează Reuters.

Francisc a prezidat ceremonia de închidere la Colosseumul din Roma a unei conferințe de trei zile organizată de Comunitatea Sant' Egidio din Italia, un grup mondial de pace și caritate.

În discursul său adresat câtorva mii de persoane, Papa Francisc a denunțat "scenariul sumbru de astăzi, în care, din păcate, planurile liderilor mondiali puternici nu țin cont de aspirațiile juste ale popoarelor".

Referindu-se la posibilitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina, Francisc a spus: "Astăzi, amenințarea se referă la ceva de care ne temeam și de care speram să nu mai auzim niciodată: folosirea armelor atomice, care chiar și după Hiroshima și Nagasaki au continuat, în mod greșit, să fie produse și testate".

Francisc a reamintit cum, la 25 octombrie 1962, în plină criză a rachetelor din Cuba, Papa Ioan al XXIII-lea a transmis un mesaj radiofonic prin care făcea apel la liderii de atunci să aducă lumea înapoi de pe marginea prăpastiei.

"Astăzi, pacea a fost grav încălcată, agresată și călcată în picioare, și asta în Europa, chiar pe continentul care în secolul trecut a îndurat ororile a două războaie mondiale", a spus Francisc.

"Din păcate, de atunci, războaiele au continuat să provoace vărsare de sânge și să sărăcească pământul. Cu toate acestea, situația pe care o trăim în prezent este deosebit de dramatică", a spus el.

Apelul final al reuniunii, citit de un refugiat sirian, a cerut interzicerea producției de arme nucleare.

Conferința, care s-a desfășurat în cea mai mare parte într-un centru de la periferia Romei, a fost deschisă duminică de președintele francez Emmanuel Macron și de președintele italian Sergio Mattarella.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: papa francisc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri