Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul cu 9% încredere a intrat pe ultima sută de metri

Parlamentul cu 9% încredere a intrat pe ultima sută de metri

de Marius Gîrlașiu    |   

Senatorii şi deputaţii s-au întors ieri la muncă pentru ultima sesiune a Legislativului ales în 2012. Aceasta va fi însă una scurtă, de doar două luni şi jumătate, urmând ca parlamentarii să-şi ia din nou vacanţă cu prilejul campaniei electorale pentru alegerile din decembrie. La Senat, aleşii n-au prea avut chef de muncă. Plenul de ieri a fost suspendat din lipsă de cvorum după ce senatorii au apucat să dezbată doar primul punct de pe ordinea de zi.

Ultima sesiune din mandatul 2012-2016 a început ieri cu un Parlament redus. Din cei 588 de parlamentari aleşi în decembrie 2012, nu mai puţin de 84 şi-au încheiat mandatul înainte de termen, majoritatea din cauza problemelor cu Justiţia. Legislativul a mai pierdut un contingent însemnat de parlamentari după alegerile locale, aceştia alegând să-şi păstreze mandatele de primari, consilieri judeţeni sau preşedinţi de Consilii Judeţene câştigate în luna iunie. PSD, de exemplu, a raportat 37 de locuri libere după locale. Peste vară, mişcările de trupe de pe scena politică au schimbat şi mai mult configuraţia Parlamentului.

Fuziunea dintre vechiul UNPR şi partidul lui Traian Băsescu, alături de ultimele dezertări din PSD şi transferuri realizate de PRU au generat o cu totul altă ecuaţie politică. Fără vechii aliaţi din UNPR şi cu hemoragia internă a pesediştilor care se îndreaptă spre PRU pentru a prinde locuri pe liste, PSD a pierdut majoritatea în Legislativ. Astfel, pentru proiectele importante, care au nevoie de jumătate plus unu din voturile aleşilor sau pentru o eventuală moţiune de cenzură, social-democraţii ar trebui să găsescă sprijin şi în altă parte decât la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Grupul lui Vlad Ţepeş din lift

Odată cu absorbţia UNPR, partidul lui Traian Băsescu îşi va crea grup propriu la Camera Deputaţilor, miza fiind că PMP va avea observatori în secţiile de votare la alegerile din decembrie. Liderul PRU, Bogdan Diaconu, a depus şi el actele pentru crearea grupului naţionaliştilor din Camera Deputaţilor, sub numele de USL. Deputaţii PRU s-au lovit însă de refuzul venit prompt din partea liderilor celorlalte grupuri parlamentare, pe motiv că cererea PRU a fost neregulamentară. Preşedintele Camerei, Florin Iordache, a ironizat patrula lui Vlad Ţepeş, spunând despre deputaţii PRU că “încap toţi într-un lift”. “Ceea ce se încearcă astăzi este o şmecherie ieftină ca să fiu foarte delicat în exprimare”, a atacat şi Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL.

Au agenda încărcată

Printre proiectele controversate de pe agenda Parlamentului se numără legea care prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea de adoptare a OUG privind plagiatele, proiectul prin care C.P Tăriceanu vrea să elimine preşedintele şi Ministerul Justiţiei din procesul de numire a procurorilor şefi sau pensiile de serviciu în învăţământ. Pe agenda aleşilor se mai află proiectul care va permite să se fumeze şi în spaţiile închise sau cel care prevede ca un ales local condamnat cu suspendare să îşi piardă automat mandatul.


Ultimele sondaje arată că doar 9% dintre români mai privesc cu încredere instituţia Parlamentului. Din 2012 şi până azi, încrederea alegătorilor în partide a scăzut şi ea până la un minim istoric de 12%.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri