Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul UE decide azi în privința celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen

Parlamentul UE decide azi în privința celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen

de Redacția Jurnalul    |   

Soarta politică a Ursulei von der Leyen va fi hotărâtă joi, când Parlamentul European va decide dacă o alege sau nu pentru un nou mandat de cinci ani în calitate de președinte al Comisiei Europene, conform Reuters.

Votul va determina dacă va exista continuitate în instituția-cheie a Uniunii Europene într-o perioadă de provocări externe și interne - inclusiv sprijinul tot mai mare pentru partidele politice de extremă dreaptă și eurosceptice din blocul celor 27 de națiuni.

În lipsa unui candidat alternativ evident, susținătorii lui von der Leyen au prezentat votul drept o alegere între stabilitate și haos, deoarece respingerea sa ar crea un blocaj politic.

„S-ar considera că se întinde covorul pentru extrema dreaptă”, a declarat Sean Kelly, un deputat european din grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European al lui von der Leyen, cu privire la posibilitatea ca Parlamentul să o respingă.

Von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, își va prezenta planurile pentru un al doilea mandat într-un discurs susținut joi, pornind de la un prim mandat în care a supervizat cel mai mare pachet de politici privind schimbările climatice din lume, un răspuns al UE de 800 de miliarde de euro (875 de miliarde de dolari) la pandemia COVID-19 și 14 runde de sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia din Ucraina.

Chiar și în rândul criticilor, există un apetit scăzut pentru crearea unui vid de conducere în Europa cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, unde o victorie a republicanului Donald Trump ar putea răsturna unitatea occidentală în ceea ce privește susținerea Ucrainei. Dar cifrele rămân strânse.

Von der Leyen, mamă a șapte copii și prima femeie care a condus Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului UE.

Cele trei grupuri centriste care se așteaptă să o susțină au un total de 401 deputați. Dar se așteaptă ca unii dintre ei să nu o voteze și să i se opună în cadrul votului secret.

Pentru a trece cu ușurință, ea ar putea avea nevoie de sprijinul unor părți ale grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), format din 78 de membri, sau al celor 53 de deputați ai Verzilor.

„Avem nevoie de acel mesaj că ne bazăm pe actuala „afacere verde” și că nu vom da înapoi”, a declarat Bas Eickhout, copreședintele grupului legislativ al Verzilor, cu privire la condițiile pentru susținerea sa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri