Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul lui Erdogan, divizat în privința planului economic, în apropierea scrutinului din Turcia

Partidul lui Erdogan, divizat în privința planului economic, în apropierea scrutinului din Turcia

de Redacția Jurnalul    |   

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Turcia există dezacord și incertitudine în cadrul guvernului lui Tayyip Erdogan cu privire la menținerea sau nu a ceea ce unii numesc un program economic nesustenabil sau abandonarea acestuia, spun surse din interior, citate de Reuters.

Potrivit interviurilor cu nouă surse, fie oficiali guvernamentali, fie alte persoane cu cunoștințe directe despre acest subiect, un grup informal de membri ai partidului de guvernământ s-a reunit în ultimele săptămâni pentru a discuta despre modul în care ar putea adopta o nouă politică de creștere graduală a ratei dobânzii și un program de creditare țintit.

Erdogan nu este implicat direct în discuțiile la care participă unii membri ai Partidului AK care sunt în afara administrației, dar care au deținut funcții de conducere în trecut, au declarat patru dintre surse, care au solicitat anonimatul pentru a discuta despre întâlnirile private.

De cealaltă parte se află oficiali și membri ai cabinetului care declară public că doresc să rămână la programul actual de stimulare a exporturilor și a creșterii economice prin reduceri de rate și prin gestionarea intensă a piețelor valutare, de credit și de datorie.

Având în vedere că Erdogan a condus după votul inițial, miza este mare pentru principala economie de piață emergentă, care a fost cuprinsă de o criză a costului vieții și de o serie de prăbușiri ale monedei.

În condițiile în care rezervele valutare se prăbușesc, unii analiști spun că Turcia s-ar putea confrunta cu un alt colaps economic chiar în acest an, care să ducă din nou la o creștere vertiginoasă a inflației și să tensioneze balanța de plăți - dacă guvernul nu schimbă cursul.

„Se studiază un nou model economic... deoarece modelul existent nu poate fi susținut”, a declarat un oficial de rang înalt apropiat de această chestiune. „Practic, ar urma să crească treptat rata dobânzii și să pună capăt structurii de utilizare a ratelor multiple”.

Grupul nu i-a prezentat încă planul complet lui Erdogan, a precizat oficialul.

Administrația Erdogan nu a transmis niciun comentariu.

Încercând să își prelungească conducerea țării în cel de-al treilea deceniu după scrutinul de duminică, Erdogan a declarat în campanie că ratele dobânzilor vor scădea atât timp cât se află la putere, iar inflația va fi ținută sub control.

Toate sursele au declarat că nu există nicio sugestie că Erdogan a luat o decizie și majoritatea au spus că s-au auzit anterior îngrijorările legate de tensiunile economice în creștere și de rezervele valutare epuizate.

Trei dintre surse au declarat că acesta ar putea rămâne în cursă cel puțin pentru următoarele câteva luni, încurajat de un rezultat mai bun decât se aștepta la 14 mai, când a obținut 49,5% din voturi în primul tur de scrutin față de contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, cu 44,9%.

Analiștii spun că președintele este în pole position pentru a câștiga turul doi.

„Există două opinii diferite în cadrul partidului”, a declarat o altă sursă, un oficial al partidului de guvernământ AK. El a adăugat că orice decizie ar urmări să păstreze stabilitatea economică până la următorul test electoral critic: scrutinul municipal din martie anul viitor.

Un al treilea oficial a declarat că rezultatele puternice ale alegerilor ar putea convinge în cele din urmă liderii „că nu este nevoie de o schimbare rapidă”.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan alegeri turcia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri